Moj muž je kockar, sad je i 11-godišnji sin krenuo njegovim putem by dr. Vahida Djedović

Piše: Redakcija

„Imam troje djece i četvrto je na putu. To i ne bi bio toliki problem da moj muž nije kockar. Počeo je kockati prije tri godine, kada je ostao bez posla. U početku nisam toliko obraćala pažnju, jer je dobijao i imali smo novca kao u priči. Sada sve češće gubi, ali i dobija. Ne žalim se toliko zbog novca, ali on nikada nije kod kuće, a i kada jeste, nije tu. Odsutan je duhom. Znoji se, hoda tamo-amo, zabrinut je, često telefonira, laže…

Nekoliko puta sam razgovarala s njim i sve obeća da će prestati i da mu to nije problem, ali primiri se jedno vrijeme i opet nastavi po starom. Sada i najstariji sin, koji ima jedanaest godina, počinje da prati sve što ima veze sa sportom i kladi se, a on ga podržava. Molim ga da prekine  s tim, imamo veliku porodicu i ne bih voljela da se razilazimo. Čak sam mu predložila da zajedno idemo u kockarnicu, ali odbio je i rekao da će prestati. Šta da radim?



Vi biste prema onoj našoj poslovici: „Složna braća kuću grade, a nesložna dvije“. Mislim da je najbolje da i djecu povedete u kockarnicu, pa da svi zajedno kockate. Najstariji sin već peče zanat, a i još nerođeno dijete može osjetiti adrenalin, pa da ne dangubi. Nego, čim se rodi, pravac u kockarnicu. To bi bio velemajstor za kocku! A Vi biste dospjeli na naslovne strane i davali izjave kako se postaje šampion u kockanju.

Gospođo, kocka je opasna, a kockari su ovisnici i bolesni su! Vaš muž je bolestan i treba mu pomoć! Dugogodišnja. A Vi, kao da ste s Marsa pali i s takvim čovjekom rađate četvrto dijete! Zar niste čuli za kontraceptivna sredstva!? I ništa ne poduzimate što Vaš maloljetni sin, također kocka!

Ipak, javili ste se, jer imate evidentan problem i dužni ste zaštititi svoju djecu.

Naveli ste da Vaš muž laže, a jedan od simptoma, kod patoloških kockara jeste  laganje i manipulacija. Kada gube, pozajmljuju novac, lažu, prijete i manipulišu kako će za dva-tri dana vratiti novac. Budući da nikad ne vraćaju i više nemaju od koga posuditi, odlaze zelenašima, a oni žele novac po svaku cijenu. Tako kockari, osim što dovode svoj život u opasnost, i svoju porodicu stavljaju pred rizik. Ponekad imaju osjećaj krivnje i govore kako to više nikada neće uraditi, samo da se sada izvuku. Zbog toga se kratkotrajno povlače i ponašaju se baš onako kako ste naveli: pojačno znojenje, uznemirenost, nesanica, a često i depresija. Međutim, ponovo se vraćaju, jer je to „jače od njih“, kako navode i provode u kockarnici nekoliko sati. Kockarnica je njihov svijet. Tako i dalje smatraju da nemaju problem i misle da mogu prekinuti kad hoće.

Vaš jedini zadatak jeste da ga uslovite: ili će otići na liječenje, ili ćete ga ostaviti. Ali, morate biti odlučni u svojoj namjeri. Ono što joši treba da znate, jeste sljedeće:

  • Vaš muž mora ići na psihoterapiju i mora mu biti uključena farmakoterapija;
  • Nikada mu u ruke ne dajte novac koji duguje;
  • Budite spremni na dugotrajno liječenje;
  • Ako želite sačuvati brak, morate se uključiti u proces liječenja;
  • Zabranite sinu da se kocka;
  • Vi ste osoba koja kontroliše novac;
  • Vaš muž mora da prestane druženje s ljudima iz kockarnice;
  • Tražite da vodi dnevnik gdje je bio tokom dana;
  • Treba da budete uporni i istrajni, jer kockari ne vole kontrolu;
  • Ukoliko primijetite da prati teletekst i provodi vrijeme za računarom, kontrolišite historiju posjećenih stranica, jer i online klađenje je jako rasprostranjeno;
  • Ovisnost o kocki nije neizlječiva, ali treba da znate da je period za izlječenje dosta dug i da nema garancije da bivši kockar opet neće biti aktuelni kockar.

Da bi Vaš muž pristao na liječenje, treba da shvati da ima problem, a shvatit će onda kada mu bude jasno da bi zbog svog ponašanja mogao ostati bez porodice. Pitajte ga da li postoji neki konkretan razlog zbog kojeg ne želi da traži pomoć, jer sam razgovor o traženju pomoći, može mu pomoći da prevaziđe stigmu ili stid. Recite da ćete mu biti podrška, ali da dalje nećete tolerisati takvo ponašanje. Stojite iza svojih riječi, jer, odgovorni ste za živote svoje porodice i svoj život, zato što je, sa patološkim kockarima, sve u igri. Čak i životi onih do kojih im je najviše stalo.

Više o psihoterapiji online čitajte ovdje

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti