Imam 63, a moja draga 31 godinu by Vahida Djedović

Piše: Redakcija

Imam 63, a moja draga 31 i već pet godina živimo u sretnom braku s dvoje djece. Zašto ne govorite o uspjehu veza s velikom dobnom razlikom?

– Prije nekoliko dana moja žena mi donese časopis  i pročita kako veze, u kojima su partneri puno mlađi, odnosno puno stariji, ne mogu ići na duge staze. Potpisuju Vas kao doktoricu za ljubavne probleme, ali, žao mi je što ću Vas razočarati. Ja sada imam 63, a moja draga 31 i već pet godina živimo u sretnom braku. Osim toga, navodite da su muškarci najpotentniji do tridesete godine, a mi već imamo dvoje krasne djece i tu se ne zaustavljamo. Dakle, ofulali ste po svakom pitanju. Vjerujem da Vam je jasno kako nemam problem, samo imam jedno pitanje, a to je: zašto smatrate da nauka ima odgovor na sva pitanja i zašto ne govorite o izuzecima? Upravo smo moja žena i ja  očiti primjer izuzetaka od Vaših pravila

 



Budući da ste Vi dosta stariji muškarac, sigurno znate našu sevdalinku „Star se ćurčić pomamio“, a čitajući Vaš tekst ne mogu se oteti nastavku ove sevdalinke, doduše u mojoj verziji, a  koja kaže: „A Almasa alčak bila pa tekst o potenciji ćurčiću podvalila. Pa sad ćurčić muku muči što potenciju ne može da nauči.“

Jer, da Vam je Vaša žena pročitala moj tekst do kraja, shvatili biste da pišem i o izuzecima i nekim sretnim parovima kojima ni daljina ni godine ne mogu ništa. Ali, Vaša Almasa je očito imala drugi naum. Nešto Vam je htjela reći između redova, a  osim toga ni Vi niste sigurni u ono što pišete. Jer, da nemate problem, ne biste pisali o tome. Sretni ljudi ne dokazuju svoju sreću i ne zvone na sva zvona koliko su sretni, a tako i sretni parovi žive svoje živote i ne zamaraju se mnogo tekstovima tamo neke doktorice za ljubavne probleme.

Mnogo stariji muškarci, često u mladoj partnerici vide trofej, zato što je ona (mlada žena) neko ko se divi starijem muškarcu, što ima nekog ko pokazuje njenu ljepotu i blještavost (privjesak koji sija), i ona je neko ko pokazuje koliko je taj muškarac sposoban. Koliko je potentan.

Razlika u braku od 32 godine, taman je onolika koliko je Tito bio stariji od Jovanke. A nedavno je i Richard Gere postao otac u 70. godini života. I njegova žena je mlađa od njega, otprilike, koliko i Vaša od Vas.

Međutim, malo njih piše o djeci starijih roditelja, a evo šta kaže nauka:

Na temelju novih istraživanja, grupa genetičara iz Velike Britanije, Izraela i Švedske, zaključuje da se u starijih očeva genotip (ukupno nasljeđe djeteta) mijenja više nego kod mlađih tata, a što je otac stariji, to je više tzv. nezavisnog nasljeđivanja. Oni kažu da, za razliku od majke koja, nezavisno o životnoj dobi, uvijek prenosi djetetu 15 de-novo-mutacija (ne nasljeđuju se iz generacije u generaciju, nego se pojavljuju prvi put, što je važno za evoluciju, ali je odgovorno i za razvoj nekih bolest), 20-godišnji otac ih u prosjeku prenosi 25, a 40-godišnjak čak 65, što će reći da se udvostručuju svakih 16,5 godina.

Drugim riječima, tvrdi izraelski genetičar, što je muškarac stariji, to njegovi spermiji nose više de-novo mutacija, a više njih povećava vjerovatnost da se u djeteta razvije mutacija koja dovodi do autizma. Švedski naučnik također zaključuje da u djece očeva starijih od 55 godina postoji jasno izražen rizik od obolijevanja od manično-depresivnih smetnji. Dokazano je također da o starosti oca ovisi hoće li dijete naslijediti od majke klasičnu hemofiliju, tj. hemofiliju A.

Naučnici opominju da je u 40-godišnjih majki vjerovatnost dobivanja djeteta sa sindromom Down 1:100, dok malo ko upućuje na to da je vjerovatnost 50-godišnjaka da će mu dijete biti autistično ili shizofreno 1:200, premda za razvoj ovih bolesti nije odgovoran samo jedan genetički poremećaj kao kod Down sindroma, nego se moraju poklopiti i neki drugi nepovoljni faktori. Jedan američki naučni tim dokazuje da potomstvo muškaraca starijih od pola stoljeća ima 6 IQ bodova manje od djeteta 20-godišnjeg oca.

Kažu da i u genetici može vrijediti poslovica “pitat će te starost gdje je bila mladost”, te američki genetičar Alexey Kondrashov sa Univerziteta Michigan savjetuje onima koji odgađaju očinstvo da, poput životnog osiguranja, u mladosti zamrznu spermu za stare dane.

Doduše, Vi niste pisali ništa o tome i možda ste zamrzli spermije, jer stariji ste od svoje djece više od pola stoljeća.

Ali ima i dobrih vijesti. Naučnici, naime, dokazuju da djeca starijih očeva i njihovi unuci, žive duže od potomstva jako mladih muškaraca.

Zato bi bilo dobro, budući da kažete da ne pišem o izuzecima, da napišete jesu li ova istraživanja tačna. Ako poživite, naravno.

 

Više o psihoterapiji online čitajte ovdje

Pročitajte još