Muškarac sam u kasnim pedesetim i žrtva zlostavljanja od bivše supruge by dr. Vahida Djedović

Piše: Redakcija

Muškarac sam u kasnim pedesetim, razveden od nedavno, i žrtva zlostavljanja od bivše supruge, obraćao sam se institucijama, ali uzalud

 

Muškarac sam u kasnim pedesetim, razveden od nedavno.  Moja žena je ostala u kući koju smo imali u gradu, a ja sam ostao  na selu. Međutim, ne mogu da živim mirno. Ona često dolazi i nakon što pozvoni, kada otvorim vrata, počne da me tuče i vrijeđa. Nekoliko puta sam zvao policiju, ali oni samo naprave zapisnik i odu. Jednom sam primijetio da je tu pa sam odmah nazvao policiju i kada su došli, otvorio sam vrata i rekao da ću je odrobijati. To sam rekao iz ljutnje, jer više nemam miran dan zbog nje. Naravno, odmah me je prijavila i dobio sam uslovnu. Dolazi svaki dan, ponekad samo sjedi napolju, ponekad se ušunja i uđe kroz prozor pa baci na mene tepsiju, stolicu, čašu, što joj se nađe pri ruci. U početku je zvonila, pa kad izađem navali na mene. Vrijeđa me i, naprosto, ne da mi da živim. Nemam kome da se obratim, institucije su gluhe na moj problem. Nekoliko puta sam išao u policijsku stanicu i sve je ostalo u zapisnicima. Osim toga, rekli su mi da sam razveden i da to ne spada pod nasilje. Postao sam depresivan i više nemam volje da živim. Tražio sam rješenje na mnogo mjesta, ali još niko mi nije pomogao.



Vaš problem je doista težak i Vi ste jedan od rijetkih  muškaraca koji javno govore o tome.  Pa, iako javno govorite, Vaš glas kao da se ne čuje. Prije izvjesnog vremena, u medijima je bila aktuelna priča o našem kantautoru Al Dinu, a on se žalio kako ga je njegova žena zlostavljala. Ja sam u svojoj karijeri imala samo tri muškarca koji su došli na psihoterapiju jer  im je glavni problem bio to što su žrtve nasilja u porodici.

Jedan je ostao bez posla i zapao u jednu depresivnu epizodu, a žena mu je svakog dana prigovarala kako ništa ne vrijedi, nije nikakav muškarac i kako od njega nema nikakve koristi. Čak je na društvenim mrežama počela da komentariše kako sve sama mora da radi i kako ima muža koji „lelemuda“. To ismijavanje je otišlo toliko daleko, da je čovjek intenzivno razmišljao o suicidu.

Drugi je radio dva posla kako bi svojoj porodici obezbijedio solidnu egzistenciju i, kad god bi došao kući, žena mu je prigovarala kako stalno hoda i kako ga nikad nema kod kuće. Kako se kurva i kako će mu jednom ta kurvetina doći glave. Kada im dođu gosti, redovno nastoji da ga omalovažava.

Trećem je supruga plakala za svaku sitnicu i plakala bi sve dok on ne kaže da će biti tako kako ona želi. On nije mogao podnijeti njene lažne suze, nije mogao ništa učiniti, jer mu je uvijek nametala osjećaj krivice i nije znao kako da izađe iz takve situacije.

Dvojica od njih trojice, pokušali su razgovarati o razvodu, ali ponovo su doživjeli prijetnje u smislu da djecu nikada neće vidjeti i da će se ona ubiti samo ako je ostavi.

Rijetko koji muškarac se žali da ga žena tuče, mada ima i takvih slučajeva, a i Vaš slučaj uključuje fizičko nasilje. Većina muškaraca, koji su žrtve nasilja u porodici, uglavnom trpe psihičko nasilje.

Psihičko nasilje je najrasprostranjeniji vid nasilja i podrazumijeva situacije kada vas partner/ica: vrijeđa, ismijava, kritikuje, optužuje, prijeti vam, naziva vas pogrdnim imenima, ponižava, omalovažava vas ili vašu rodbinu i prijatelje (npr.:, „tvoji prijatelji loše utječu na tebe, svi ste vi kurvari”, i sl. ), ljubomorna je, prisluškuje vaše razgovore, provjerava vaše poruke,  svojim ponašanjem vas nagoni da mislite da ste  manje vrijedni i druge slične situacije.

U Bosni i Hercegovini nemamo statističkih podataka, ali u susjednim zemljama kažu da su muškarci žrtve porodičnog nasilja u 7–10 posto slučajeva, ali to su prijavljeni slučajevi. U našoj zemlji nema nijedne sigurne kuće za muškarce.

Zašto muškarci rijetko prijavljuju nasilje?

Upravo iz ovakvih komentara. Zanimljivo je da je mišljenje žena potpuno suprotno od mišljenja muškaraca. „Tako ti i treba!“ „Trebala te je dokrajčiti.“ „Ja bih te ubila.“ „Muško kopile, treba te prebiti.“ Muškarci imaju ovakve komentare: „Papučar!“ „Bolje je da šutiš.“ „Konju, šta si sebi dozvolio.“…

Dakle, žene podržavaju nasilje nad muškarcima, a muškarci opet, to isto nasilje, ismijavaju. Stoga, muškarci zbog stida i osude okoline često šute o nasilju i ostaju u disfunkcionalnim  vezama. Ostajući u takvim odnosima, a da bi preživjeli, neki se povlače i izbjegavaju povratak kući, pa dolaze sve kasnije, neki se odaju alkoholu, a neki koriste fizičku snagu.

I sama se nadam da će ovaj tekst pročitati institucije koje će stati u zaštitu muškaraca koji trpe nasilje u porodici.

Više o psihoterapiji online čitajte ovdje

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti