Muž je počeo da nosi moju haljinu i veš i u tome želi da vodimo ljubav by dr. Vahida Djedović

Piše: Redakcija

Muž je počeo da nosi moju haljinu i veš i u tome želi da vodimo ljubav. Kako da se ponašam u ovakvoj situaciji?

 

„Nekidan sam zatekla muža u svojoj haljini. Obukao je i moj veš i tako htio da vodimo ljubav. Kaže da ga to strašno pali. Ne znam kako da se ponašam u vezi s ovom situacijom? Inače imamo dobar brak i nemam nikavih zamjerki. Već deset godina smo zajedno, imamo dvoje djece i lijepo živimo. Ovo me je zateklo, a on moli da ga ne osuđujem, nego da se prepustim i uživam. Tek tada mi je postalo jasno zašto mi je često kupovao haljine, pogotovo one s cvjetnim uzorcima. Imate li neki savjet za mene?“



Prije izvjesnog vremena, članica u mojoj psihoterapijskoj grupi iznijela je sličan problem, s tim što je na kraju dodala da njen muž moli da mu kupi cipele na štikle. Začuđujuće je gledala u ostale članove i pitala je li to normalno. Ostali članovi su, prvobitno, bili šokirani, a onda su cijelu situaciju okrenuli na šalu. Jedna članica je rekla da to nikako nije normalno:

„Čuj, da mu ti kupiš cipele!? K’o s poslom! Nije normalno da mu kupuješ od svojih para. Neka kupi sam sebi“

Druga kaže:

„Meni je to baš zabavno. Kupi mu cipele i napravite tematsko veče za raju. Obavezno naplatite ulaz. Možda se obogatite.“

Jedan muški član kaže:

„Da, to je veliki problem. Gdje ćeš mu naći toliki broj!?“

Treća članica:

„Ne daj mu svoju odjeću. Neka kupi drugu. Zamisli,  onda možete razmjenjivati krpice, pa kad te neko pita gdje si kupila tu haljinu, a ti kažeš da si je posudila od muža. Baš cool. Ili, može ti biti živa lutka i možeš se igrati njim kao s Barbikom, a tako ga i oblačiti.“

Drugi muški član je komentirao da je sve to dobro dok se situacija odvija u četiri zida, ali šta ako takav krene u samoposlugu, pa dodao:

„Možda bi bilo super i da mu kupiš kecelju i odjeću u kojoj čistiš po kući.“

Ova grupa je bila u istom sastavu već dvije godine i imali su povjerenja jedni u druge. Međutim, kad se javila ova situacija koja ima veze sa seksom, oni su okrenuli na šalu, jer, prvo nisu htjeli povrijediti članicu svojim pravim mišljenjem, a drugo, smiju se muci u inat, zato što većina ljudi ima neki svoj fetiš, ali mnogi smatraju da je to nenormalno, pa šute o tome.

Fetiš je nastao od latinske riječi facticius, a prevodi se kao čarolija. Može označavati i predmete kojima primitivna plemena pripisuju čudotvorne moći. Također, može predstavljati i neseksualni predmet ili dio tijela koji pobuđuje ili zadovoljava spolni nagon. Fetiš je predmet bezrazložne i opsesivne pažnje i obožavanja.

Klasičnu teoriju fetiša dao je Freud, a to opisuje u Edipovom kompleksu. Prema njemu, važan stepen u odrastanju dječaka jeste kako će prevazići suparništvo s ocem u zadobijanju majčine ljubavi. Otac je veći i jači, pa se kod dječaka može javiti strah da će ga otac kastrirati, te se u dječijoj podsvijesti javljaju fetiši na neke predmete.

Mnogi, da ne kažem svi, muškarci žensku odjeću i obuću smatraju seksualno uzbudljivom, a fetiš na cipele i odjeću, zapravo, jedan je od najčešćih. Jedna studija sa univerziteta L’Aquila iz Italije analizirala je sadržaj grupne online rasprave i procijenila kako 32 posto muškaraca ima seksualne interese u vezi s cipelama, a 12 posto s donjim rubljem.

Možda je najpoznatiji fetišist na cipele princ iz Pepeljuge, jer je svoju izabranicu tražio na osnovu cipele. Kod žena, cipele izazivaju ushićenje i ponos, a često mogu biti i povod razgovora. Muškarci izuzetno vole vidjeti ženu na štiklama, a što je potpetica viša i tanja veća je i navala uzbuđenja među brojnim muškarcima.

 Muškarac sklon fetišizmu u vidu odjeće i odijevanja uglavnom može biti uzbuđen ako vidi osobu koja nosi određenu odjeću, ali jednako uzbuđenje je moguće postići i ukoliko sam muškarac nosi odjeću koja stvara seksualno uzbuđenje.

U skladu s ovim teorijama Vaš muškarac ima seksualne fantazije čak i kada Vas vidi, ako ste obučeni prema njegovim mjerilima. On žudi da osvoji teritoriju i, upravo, iz tog razloga postaje potpuno razuzdan kada izgleda poput Vas. Fetiši se smatraju normalnim seksualnim varijacijama ako ne uključuju upotrebu sile, djecu, javni seks ili samodestruktivno ponašanje.

Ako je za Vas uredu da Vaš muž u krevetu nosi određenu odjeću i ako se ne protivite tome, onda nemate razloga za brigu. Opustite se i uživajte.

 

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti