Suprug stalno napušta posao, izdržavam ga, i ne mogu dalje živjeti tako by dr. Vahida Djedović

Piše: Redakcija

Jednom sam dobila poruku od svog dragog muža, a pisao je da je napustio posao. Možda i ne bih reagovala, da mu to nije sedmi put da ostavlja posao od kako smo u braku. Radi po nekoliko mjeseci i uvijek nađe razlog zašto tu više ne može da ostane. Sada je naveo rukovodioca koji ima poremećaj ličnosti i koji dehumanizira svoje uposlenike, a on s takvim ne želi biti u blizini. To je bilo prije osam mjeseci, a on još nije pronašao odgovarajući posao. Uvijek ima neke posliće, ali ti poslovi su od danas do sutra i više novca potroši na odlaske i dolaske, nego što zaradi. Ja dobro zarađujem i živimo u mom stanu i od moje plate godinama. U našem društvu važim za isfrustriranu ambicioznu kučku koja ne želi djecu, ali kako da rađam djecu s nekim ko je neodgovoran i ko se sam često ponaša kao dijete? Razgovarala sam s njim toliko puta do sada da sam i sama sebi postala dosadna. Otvoreno sam mu govorila o svojim željama i strahovima, ali to se uvijek završilo svađom i ljutnjom. Mojom, naravno, jer njega nije briga. Probala sam i da mu ne dajem novac, ali on onda pozajmljuje od roditelja. Budžet sam nam svela na minimun, ali njemu ni to ne smeta. Samo sebi skačem u stomak i samo se ja nerviram, jer i pored toga što dobro zarađujem, zbog njega dolazim u situacije da škrtarim i da živim neudobno. Sljedeći mjesec odlazim u London na usavršavanje od tri mjeseca. Mislim ga ostaviti potpuno bez love, pa nek se snalazi kako zna i umije. Zaista ne znam šta da radim, jer mi je stalo do njega i tako volim da gledam njegovo lijepo lice.



Ovdje postoji mnoštvo propusta, a voljela bih da ste napisali kako ste se upoznali, da li je Vaš dragi bio takav i prije braka, koliko ste se poznavali prije nego ste stupili u brak, koliko on ima obrazovanja…?

Pretpostavimo da je Vaš muž bio takav oduvijek. Vi ste, sigurno, znali da je on površan u poslu, ali je pitanje zašto ste se udali za njega?  Volite da ga gledate, kažete? To podrazumijeva da je lijep i naočit. Da li ste se udali za njega jer je bio trofejni muškarac? Statusni simbol? Jer, u današnjem vaktu imamo i ambiciozne, samo(ne)ostvarene žene koje se udaju za nekog ljepotana, samo kako bi pokazale da su poželjne i kako bi njihov ljepotan izazvao zavist kod prijateljica, koje bi mogle reći: „Wow, ti si žena koja ima sve!“

Međutim, Vaš trofejni muškarac i nije baš toliko reprezentativan, jer ga morate izdržavati, a samim tim ne možete baš stvoriti zavist kod svojih prijateljica, pa se pitate kako dalje. Ako  je moja pretpostavka tačna, vi ste žena koja ima izuzetno nisko samopoštovanje i samopouzdanje. Nesigurne osobe nastoje svoju vezu prikazati u najboljem svjetlu i znaju ostati u disfunkcionalnim odnosima dugo vremena. Međutim, samo dobrim poznavanjem sebe i prihvatanjem sebe takve kakva jeste, možete procijeniti kakva osoba je dobra za Vas.

 S druge strane, ako je Vaš muškarac neodrastao i ako se ponaša kao dječak, a (ni)je takav bio prije nego što ste ušli u brak, nemate mnogo opcija. Ili ga prihvatite kao takvog, ili se razvedite od njega. Rekli ste da ste ambiciozna žena koja dobro zarađuje, ali da li ćete se zadovoljiti muškarcem – dječakom koji Vam nikada neće biti partner i kojem ćete vječito Vi biti vođa? Ako Vam to neće stvarati problem, a u mogućnosti ste da ga izdržavate i dobro živite od Vaše plate, onda, zašto da ne? Najbolje je da napravite listu dobitaka i gubitaka. Dakle, šta je to što biste izgubili ako ne biste bili s njim, a šta je to što biste dobili? Stavite na papir i pogledajte. Kojih stavki ima više? Osim toga, jednostavno mu kažite da nećete tolerisati takav nemar i, naprosto mu odredite rok. Ako je dječak,  djeci trebaju jasna uputstva. Kažite da očekujete da nađe ozbiljan posao do tog i tog datuma, a ako to ne može, jednostavno ga ostavite.

Nauka kaže da su najsretniji parovi u kojima oba partnera doprinose. Ako samo Vi donosite novac, onda Vaš muškarac treba da Vam pruži emotivnu podršku i da vodi računa o domaćinstvu, kako se niko ne bi osjećao loše. Jer, muškarac, ako je siguran u sebe, neće mu smetati  stereotipna uloga, a može otkriti da mu kuhanje, naprimjer, izuzetno prija. Nekim ženama ovakvi muškarci su privlačniji od drugih, a ako ste Vi jedna od takvih žena, onda ne treba da imate dvojbe.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti