Osuđen je na četiri godine zatvora, a planirali smo brak i djecu by dr. Vahida Djedović

Piše: Redakcija

Osuđen je na četiri godine zatvora, a planirali smo brak i djecu, kako  u ovoj situaciji da sačuvam pamet

„Jučer mu je bila presuda. Osuđen je na četiri godine, a ja sam van sebe od brige i tuge. U vezi smo skoro godinu i niko do sada nije bio ni približno njemu sličan. On je muškarac  kojeg zaslužuje svaka žena. Volim ga bezgranično, s njim sam i u dobru i u zlu i život bih dala za njega. U zatvor bih išla umjesto njega. Već smo planirani i brak, međutim, još dok je bio u pritvoru, odlučili smo, ako ga puste da se brani sa slobode, vjenčat ćemo se i roditi dijete. Ime smo bili odabrali. Ako bude dječak, zvao bi se Slobodan, a djevojčica, Sloboda.  Sada se samo bojim kako ću to sve podnijeti, a da ostanem u pameti.“



Nisu rijetki slučajevi u kojima mlade i lijepe, čak i pametne djevojke privuče loš momak. Međutim, postavlja se pitanje kuda vodi takva veza i kako se završava? Najčešće ne vodi nikuda i završi se tragično i/ili nesretno. Ali, budući da ti smatraš kako imaš pamet, reći ću ti njeno značenje. Značenje pameti izvedeno je preko sinonima, a to su um, pronicljivost, razboritost, oštroumnost, rezon, promišljenost…, a to je opet, čini mi se, sve ono što tebi nedostaje.

Očigledno je da ne razmišljaš previše. Ili težiš za moći, ili vjeruješ da je vaša ljubav romantična priča o grubijanu mekog srca, a ti si posebna i njega, koji je snažan, moćan i nikog se ne boji, pretvorit ćeš u  janje u vučijoj koži. Ili, i jedno i drugo. Živiš, isključivo, po principu „ovdje i sada“, jer šta ćeš ti „ovdje i sada“ bez svog opasnog momka? Kome ćeš biti ljepotica, ako nemaš svoje zvijeri? Ipak, zapamti onu našu staru dobru da vuk dlaku mijenja, ali ćud nikada.

Jedna argentinska poslovica kaže: „Dvije stvari čovjek mora imati da bi uspio u životu. Prvo je sreća,a  to je ono kad se čovjeku pruži povoljna prilika. Drugo je pamet. Ona čovjeku omogućava da iskoristi tu priliku.“ Ako već smatraš da imaš pamet, upotrijebi je i iskoristi ovu sretnu priliku.

Kažeš da svaka žena zaslužuje takvog muškarca, ali ne bih se saglasila. Tvoj dragi je osuđen na robiju, a sigurno nije osuđen zato što je bio humanitarac, nego zato što je počinio  kriminalno djelo.  Prema tvojoj logici, svaka žena zaslužuje kriminalca. Svaka žena ne zaslužuje kriminalca, ali većina žena želi jednog takvog u svom životu.

Zašto je to tako?

Ne znam za tebe, ali istraživanja pokazuju da je nedostatak prave očinske figure, jedan od razloga zašto žene traže opasne momke. Tada vjeruju da će se pored žestokog lika osjećati zaštićeno i voljeno, odnosno da će se osjećati onako kako nisu pored sopstvenog oca.  S druge strane zaboravljaju da u takvim vezama mogu postati samo kolateralna šteta.

Još jedan od razloga zašto žene biraju kriminalne tipove je u novcu. U odličnom filmu „Lice sa ožiljkom“, sjajni Al Pacino glumi narko bossa i kaže da u ovoj zemlji moraš zaraditi novac da bi imao moć, a moć imaš da bi imao žene. Dakle, još jedan od razloga je moć. Također, svjedoci smo da su i u našoj zemlji na pozicijama kriminalci i da se nasiljem zadobija ugled i moć.

Međutim, privlačnost antiherojem modernog doba nije samo u novcu. Danas ima i odlikaša koji dobro zarađuju, ali oni od žena žele nešto drugo od onoga što žele kriminalci. Uspješan menadžer jedne kompanije sigurno ne želi ženu čija se životna filozofija svodi na izlaske, provode, izgled, a koji, usput rečeno, seksualizira do maksimuma i koje i nemaju šta drugo ponuditi osim erosa. S druge strane, kriminalac će biti sretan ako pored sebe ima lutku s naslovne strane.

Nažalost, danas je kriminal dobio društvenu afirmaciju, opozvane su pozitivne vrijednosti, pa su nosioci kriminalnog miljea postali popularni i poželjni. Ovdje bih mogla nabrojati desetke takvih, ali sam protivnica njihovog promovisanja, pa ću ta imena izostaviti iz ove priče.

Žestoki momci uglavnom žive hazarderskim i opasnim životom, a posebno oni koji imaju „uspješne“ kriminalne karijere zanimljivi su mnogim ženama. Postavlja se pitanje, da li djevojke, koje vole takve momke,  zabavljaju svjetovi mračnog podzemlja? Ili možda  žele da upoznaju Hada? Ili su im ovi momci samo zanimljivi i uzbudljivi?

Međutim, s ovakvim momcima oprez!

 Istraživanja pokazuju da su kod mnogih kriminalaca izražene psihopatske strukture ličnosti kojima, s izuzetnom socijalnom inteligencijom, vrhunski manipulišu okolinom, a naročito ženama.

Očevi kćerima, (generalno, roditelji djeci) ne znaju postaviti granice: ili su labave, ili su čvrste, ili ih nema uopće. Tako očevi (roditelji) gube autoritet  pa kćerima ostaju jednostavnost, prosjek i dosada. A žene su sve, samo ne prosjek. Cilj za mnogo njih je dići se na više stepenice, dići se iznad prosjeka po bilo koju cijenu. Važno je da je zanimljivo i uzbudljivo, pa ne smeta ako je opasno. Ako je kriminalno.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti