Bez tabua

Suprug i ja smo posvađani, kako da vodim ljubav s njim ako sam ljuta na njega? by Vahida Djedović

PODIJELI PROBLEM S PSIHOTERAPEUTKINJOM VAHIDOM DJEDOVIĆ

Vahida Djedović je bh. psihoterapeut i u svojoj praksi redovno se susreće i savjetuje mnoge Bosance i Hercegovce kako da riješe ljubavne i bračne probleme

„Nekidan sam pričala prijateljici da ne govorim s mužem i da sam ljuta na njega, a ona me pita šta radim kad sam ljuta. Kažem da komuniciram vrlo malo, odnosno, samo poslovno, a ona me pita da li smo u tim danima intimni. Nasmijala sam se, jer mi na pamet ne pada da vodim ljubav kada sam ljuta na njega, a ona mi reče da mi to nije ni mudro ni pametno, jer će on, ono što mu nedostaje u braku, potražiti na nekom drugom mjestu. Razmišljala sam o tome mnogo. Kada bih saznala da me prevario, bez razmišljanja bih se razvela. S druge strane, volim ga. Imamo izgrađen svoj svijet i oboje smo puno uložili u naš brak, a opet… Kako da odvojim emocije od seksa i kako da vodim ljubav sa svojim mužem kada sam ljuta na njega?  Valjda zato treba imati nježnosti i ljubavi, pa mi to nikako nije jasno i pitam Vas je li to uopće moguće? Nama!? Ženama!?“Nova istraživanja američkih studija pokazuju da je za sretan život potrebno između sedam i osam sati sna u kontinuitetu, dobar seksualni život i njegovanje prijateljstva.  Iz ovoga što pišete, pokazujete da nemate sretan život. Prvo, jer nemate dobar seksualni život, a budući da se ljutite, to Vam ometa san, pa ne možete dobro ni da spavate.

A jedna od najboljih stvari koje možete imati u braku jeste ispunjen seksualni život. Ovo je važna stavka u svakoj vezi, pogotovo za muškarce. Kad muškarac očekuje seks od žene, a ona ga odbija, može izazvati nezadovoljstvo u odnosu i dovesti do većih posljedica. Žena odbijanjem uvijek šalje neku poruku.  Ako odbijate seks sa svojim mužem zato što ste ljuti na njega, on postaje frustriran i kod njega može da se pojavi nedostatak seksualne želje, koji je opet povezan s nezadovoljstvom samim sobom. Vaš muž može pomisliti da Vam više nije privlačan, pa će, a da bi potvrdio svoju muškost, utjehu potražiti u naručju druge žene.

Jedan od najčešćih razloga zbog kojih žene odbijaju seks, upravo je ljutnja. Ovo je i najtipičniji ženski razlog  za kažnjavanje muškarca. Muškarci mogu da zaborave problem na neko vrijeme i posvete se vođenju ljubavi, što za njih često jeste i relaksirajuće, ali žene ne mogu zaboraviti da su ljute. Međutim, kažnjavajući njega, kažnjavate i sebe, a i vaš brak može da trpi, na duže staze.

Seks je važan dio svake veze. Osim toga, i zdrav je, jer se tokom igara u plahtama izlučuju hormoni sreće. Seks je sastavni dio odnosa koji pruža tjelesno zadovoljstvo, sa ili bez emocija. Emocije, odnosno ljubav, ne garantuju dobar seksualni život. Da li to znači da seks nema ništa s ljubavlju?

Prije izvjesnog vremena imala sam klijenticu na terapiji koja se u svrhu istraživanja, upustila u neobaveznu vezu. Navela je da im je seks bio odličan, ali i da se ona, malo pomalo, zaljubila. Također, mnoga naučna istraživanja potvrđuju da će se žene, koje se upuštaju u neobavezne odnose, emocionalno vezati, ako takav odnos potraje više od pet-šest puta. (Izuzev ako se ne radi o poremećajima ličnosti za koje se zna da su emocionalno dosta površni.)

Dakle, moguće je imati odnose i kada ste ljuti, ali, zašto biste bili ljuti? Zašto se, uopće, ljutite? Milivojević navodi da se u socijalnom miljeu ljute one osobe koje se osjećaju moćnima i procjenjuju da se neko neopravdano ponaša na način koji ugražava njihovu vrijednost. Da li to znači, da se Vi osjećate moćnijom u odnosu na svoga muža? Na koji način on ugrožava Vašu vrijednost pa ga kažnjavate tako što mu uskraćujete seksualni kontakt? Ako želite da otklonite ove nedoumice, pokušajte da razgovarate. Kažite kako se osjećate, jer ponekad je dovoljno da se nešto samo ispriča i stavi do znanja.

I za kraj, nemojte nikada otići ljuti u krevet.

Jedno od skorašnjih istraživanja, a koje su proveli naučnici sa državnog Univerziteta Iowa, pokazuje da odlazak na spavanje dok ste ljuti može poremetiti vaš ritam spavanja. A to nije nimalo dobro, jer utječe na zdravlje. Nedostatak sna ili poremećeni ritam spavanja može uzrokovati razne psihičke probleme, uzrokovati nakupljanje neželjenih kilograma, utjecati na promjene raspoloženja, smanjiti produktivnost na poslu kao i uzrokovati nedostatak seksualne želje.

Stoga, ako obavljate svoje seksualne dužnosti, možete imati višestruke koristi. Kao prvo, nećete biti ljuti, automatski ćete bolje spavati, bit ćete sretniji, a Vašem mužu neće pasti na pamet druga žena.