Bez tabua

Čula sam da je moj muž mnogo volio bivšu ženu, on kaže da je to završena priča. Da li da mu vjerujem? by Vahida Djedović

PODIJELI PROBLEM S PSIHOTERAPEUTKINJOM VAHIDOM DJEDOVIĆ

Vahida Djedović je bh. psihoterapeut i u svojoj praksi redovno se susreće i savjetuje mnoge Bosance i Hercegovce kako da riješe ljubavne i bračne probleme

„Druga sam žena svome mužu. On je prije mene bio u braku šest godina sa ženom, koju je, kako sam čula, mnogo volio. Nisu imali djece. Ostavila ga je i otišla s drugim muškarcem. Sada je udata za njega i imaju dvoje djece. Čula sam da je moj muž mnogo patio kada je ona otišla i četiri godine poslije nje nije imao nikog. On o tome ne želi da priča, samo kaže da je sve to u prošlosti i to je sve. Nisam se puno opterećavala i mislila bih i dalje da je ona samo mit, sve dok nisam došla u njihovu kuću i vidjela njene stvari i slike složene kao u muzeju. Kada sam o tome rekla svom mužu, rekao je da sklonim sve što mi smeta. I sklonila sam, ali ona me proganja i kao utvara se vuče iznad mene. Još vjerujem da je moj muž voli, ali on samo kaže da je to završena priča i da treba i ja da stavim tačku. Ali, kako da stavim tačku na priču o kojoj znam samo segmente?“Tako, potpomognuti njegovom šutnjom, dajete mašti na volju i popunjavate praznine u priči koju on ne želi da Vam ispriča. A ne želi, jer je to za njega gotova stvar.  A Vi, umjesto da radite na jačanju vaše veze, bavite se razmišljanjima o njegovoj bivšoj i patite što ste druga žena u njegovom životu. Ali, drugo mjesto ne biste zauzeli jedino da on ima petnaest-šesnaest godina. Strašna je činjenica što je Vaš muž volio i prije Vas, a suočenje s tom činjenicom je isto kao i kada  ste postali svjesni da Vaši roditelji vode ljubav. Šokantno je, ali istinito. Pogotovo zato što u oba slučaja postoje dokazi. Ipak, nemojte dozvoliti da Vas paranoja uništi.

Bivša žena je vječiti trn u oku svake sadašnje i vječito pitanje da li ju je više volio. Ipak, ne zove se uzalud bivša i za to postoji opravdan razlog. Ona je prošlost, a Vi ste sadašnjost. Ona je nastavila sa svojim životom, rodila djecu i daleko je od vas dvoje. Ona je našla boljeg, a i on je. Rekao Vam je da je to završena priča, ne uspoređuje Vas s njom, čak je i ne spominje, ali Vi se uspoređujete s njom, postavljajući i mučeći sebe pitanjem da li Vas voli onoliko koliko je volio nju. Ali, možda je i izabrao Vas jer ste drugačija, ali Vi se ponašate kao da ste došli na mjesto engleske kraljice, pa ne znate šta biste sa sobom.

Ne znate zašto su raskinuli!? Zar je važno? Raskinuli su, razveli se i gotovo. To je prošlo vrijeme. Međutim, mislim da je pravo pitanje, šta za Vas znači biti druga žena i kakva su Vaša iskustva. Objasnili ste njegov raniji život, ali o sebi mudro šutite.  Pretpostavlajm da ste i Vi voljeli i da ste bili nekoj ženi bivša, možda djevojka, njenog sadašnjeg momka.  Da ste imali fer i korektne odnose s onima koje ste ostavili iza svojih leđa, ne bi Vas proganjala bivša žena Vašeg muža, koju on čak i ne spominje. Najbolje bi bilo da dobro porazgovarate sama sa sobom i zapitate šta Vas, zapravo, muči. Mudro bi bilo da se ne uspoređujete i da se ne takmičite s njom. Nastavite sa svojim životom, ne raspitujte se o njihovom zajedničkom životu. Neka Vas prestane interesovati šta su jeli, gdje su izlazili, u čemu su uživali, koliko često su ljubav vodili… Ne pitajte o tome, jer samo urušavate svoju poziciju. Držite do svog integriteta, jačajte svoje samopoštovanje i samopouzdanje, jer možda Vas ona upravo zanima zbog toga što nemate visoko mišljenje o samoj sebi. Pa se poredite i tražite dokaz da Vas voli više, jer onda biste više vrijedili u vlastitim očima. I, zašto biste se poredili s njom? Volio ju je, pa šta? Treba da budete sigurni u sebe i da kažete da Vas voli više. I drugačije.  Što možda i jeste činjenica, ali koju Vi uporno odbacujete. Najvažnije za Vašu sreću je da budete ono što jeste i da se ne plašite toga. Vaš muž je izabrao Vas poslije toliko godina samoće, što govori da je raskrstio sa svojom prošlošću i krenuo u novi život. Sada ste Vi tu, a on ne želi da priča, jer nema šta da Vam kaže. Rekao je što je imao, ali Vi kao da hoćete njegovo priznanje da je i dalje voli. Sadašnjost je vrijeme u kojem treba da živite i, umjesto da  stvarate najljepše uspomene, Vi ga trošite na njegovu bivšu. Svaka žena je individua za sebe i u Vama postoji mnogo toga što je vrijedno ljubavi. Žene imaju potrebu da budu najbolje i posebne i, upravo, iz ovog razloga je mnogo žena nesretno u ljubavi. Oputite se i uživajte. Ne prizivajte prošlost. Ostavite je tamo gdje joj i jeste mjesto, a Vi živite sadašnjost.