Upoznao sam divnu djevojku, imamo vezu na daljinu, bojim se da će me prevariti by dr. Vahida Djedović

Piše: Redakcija



PODIJELI PROBLEM S PSIHOTERAPEUTKINJOM VAHIDOM DJEDOVIĆ

Vahida Djedović je bh. psihoterapeut i u svojoj praksi redovno se susreće i savjetuje mnoge Bosance i Hercegovce kako da riješe ljubavne i bračne probleme



Upoznao sam divnu djevojku, ali udaljeni smo dvjestotinjak kilometara, da li su veze na daljinu moguće i je li prevara u njima neminovna?

Jedna moja prijateljica, a psihološke je struke, nagovorila me da Vam pišem, jer smatra da u vezama na daljinu žene ne mogu bez seksa i da, najčešće zbog njihove prevare, veze na daljinu ne mogu opstati. Prije nekoliko dana sam upoznao divnu djevojku i čini mi se da smo kliknuli, ali udaljeni smo dvjestotinjak kilometara. Samo me zanima šta Vi mislite o takvim vezama, da li su moguće i, ako traju, je li prevara neminovna? Da li da se upustim u ovu vezu ili ne, jer nemam baš neke godine koje mogu tolerisati krupne greške?



Nije dovoljno samo biti blizu i viđati se svakog dana, jer dvoje ljudi može dijeliti zajednički prostor, a biti stotinu kilometara udaljeno jedno od drugoga. Ili, biti stotinu kilometara daleko, a biti tako blizu. Kvalitet jedne veze, prije svega, određuje predanost i posvećenost, što dolazi iz kognitivnog dijela, znači, našom svjesnom odlukom da ćemo u potpunosti biti posvećeni nekome. Dakle, nije važno koliko je kilometara osoba udaljena od nas, važna je naša odluka.

Komunikacija je, također, važan dio svake veze, a posebno veze na daljinu. Ovakva komunikacija podrazumijeva potpunu otvorenost, dakle, spremnost da se razgovara o svemu i dostupnost u svakom trenutku. Ovdje se ne radi o tome da su vam razgovori zanimljivi i nepresušni, ovdje je riječ o slobodnoj komunikaciji, bez straha od negativnih emocija, jer će ih biti. A biva ih u svakoj vezi. Ako niste spremni u potpunosti iskomunicirati svoja osjećanja, onda se ta osjećanja pretvaraju u ljutnju i ljubomoru, zapravo u strah, i veza na daljinu, zbog nedovoljne komunikacije, može prestati da funkcioniše.

Povjerenje je, opet, ključni faktor za opstanak bilo koje veze. Kada je riječ o vezi na daljinu, povjerenje, jednostavno, mora postojati ili veza neće funkcionisati. Da biste vjerovali nekome, treba prvo da poznajete tu osobu, a da biste nekoga upoznali, treba vremena, dakle, za vezu na daljinu treba strpljivosti. Vi se poznajete nekoliko dana i, bez obzira koliki klik da se desio između vas dvoje, treba proći prilično vremena da biste nekome mogli u potpunosti vjerovati.

U vezu na daljinu potrebno je uložiti dodatni trud koji podrazumijeva uključenost i angažman obiju strana. Ako samo jedan ulaže dodatne napore, ako je samo jedan spreman odreći se nekih svojih važnih situacija, kako bi bio s drugom osobom, a ova druga strana nikada se ne odriče svoga komfora ili nikad ne može, ili nema vremena,  veza na daljinu nema izgleda.

Zatim, odmah na početku ovakve veze, oboje treba da napravite plan koji podrazumijeva ciljeve kao što su: zajednički život, preseljenje i eventualni brak. Ako se o ovim stvarima dogovorite na početku, a pretpostavka je da ćete jednoga dana živjeti zajedno, najbolje je razgovarati kako se ne biste zavukli, a ne riješili ova bitna pitanja. Možda jedno od vas dvoje ne želi zajednički život, niti brak pa je i nerealno očekivati neka veća emocionalna ulaganja u ovakvu vezu.

Danas, kada smo u eri društvenih mreža i dostupnosti komunikacije na ovakav način, veze na daljinu ne bi trebale da predstavljaju problem. Savremena komunikacija je prednost ovakvim vezama.

Ipak, prije svega, u svakoj vezi najvažnija je ljubav. Ljubav treba da gradi iskrenost i povjerenje, brigu za partnera i poštovanje. Važno je da ste oboje svjesni prepreka i granica, mana i vrlina partnera kao i prihvatanja partnera takvog kakav jeste. Ne pripisujte mu nešto u što niste sigurni ili ono što partner ne posjeduje.

Partneri koji i maju vezu na daljinu, a čija veza je uspješna, odlično poznaju sebe, poznaju svoje vrijednosti, posvećeni su i kreativni u ljubavi. Otvoreni su i vjeruju partneru.

Što se tiče fizičke bliskosti i intime, ne upuštajte se u ovakve veze, ako niste spremni da se odreknete tih nekih zajedničkih aktivnosti, zagrljaja, poljubaca, dodira… Dobra volja nije dovoljna, jer potrebno je mnogo više. Svaki odnos je vid stvaralaštva i kreativnosti, a to zahtijeva lično usavršavanje i angažman obiju strana.

U zdravim vezama, partneri ostaju zasebne osobe, ne stapaju se, imaju zasebne interese. Svaki se bavi stvarima koje ga zanimaju i ispunjavaju, tako da ne gube kontakt sa sobom. To znači da veze na daljinu mogu imati prednosti, jer se partneri mogu posvetiti sebi kada nisu zajedno i baviti se ličnim interesima, a kada su skupa, maksimalno se posvetiti  jedno drugome.

Ipak, prije nego što pustite nekoga u svoj život, a kada govorimo o vezi na daljinu, treba da budete svjesni šta ona nosi. Strpljene, povjerenje, otvorenost i spremnost na kompromis čine uspjeh svake veze. Najbitnije je znati kakvi ste Vi sami i koja su Vaša očekivanja, dakle, prihvatanje sebe, svojih sposobnosti i odluka može značajno da utječe na razvoj svakog odnosa, posebno na razvoj veze na daljinu.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti