Može li mi nova trudnoća spasiti brak by Vahida Djedović

Piše: Redakcija

PODIJELI PROBLEM S PSIHOTERAPEUTKINJOM VAHIDOM DJEDOVIĆ

Vahida Djedović je bh. psihoterapeut i u svojoj praksi redovno se susreće i savjetuje mnoge Bosance i Hercegovce kako da riješe ljubavne i bračne probleme

 


Kada je kćerka došla na svijet, odnos nam se popravio, nakon tri godine, ponovo postajemo stranci, mogu li nova trudnoća i drugo dijete spasiti brak?

 

Kada je Lena došla na svijet, sve se sredilo. Nekako, samo od sebe. Nije više bilo ljutnje i bespotrebne šutnje danima. Zaboravili smo da šest godina nismo mogli imati djece i da nas je ta nemogućnost da postanemo roditelji razdvajala sve više. Postali smo stranci, više ni spavali nismo zajedno. Jednom smo se strahovito posvađali, ja sam vrištala, a on je bio digao ruku u namjeri da me udari, zastao, čekao nekoliko trenutaka, a onda me strastveno poljubio. Poslije devet mjeseci rodila se Lena i sve je krenulo kako treba. Konačno smo bili muž i žena. Mislila sam da nam je Lena dar od Boga, jer da se ona nije rodila, sigurno bismo se razveli. Leni je sada tri godine, a mi smo opet postali stranci i sve je kao i prije njenog rođenja. Želim opet oživjeti strast, želim spasiti brak i mislim da bih to mogla kad bih ga samo namamila u krevet i opet ostala u drugom stanju. Vjerujem da bi  se, dolaskom drugog djeteta, stvari opet sredile i opet bismo bili muž i žena. Može li, prema Vašem mišljenju, dolazak djeteta spasiti  brak? Šta mi savjetujete?



Imam samo jedan savjet, a savjetujem da dobro prekrstite noge!

Mnogi brakovi, u kriznim situacijama smatraju kako se stvari mogu popraviti rođenjem djeteta. Međutim, istraživanja pokazuju da rođenje djeteta ne može spasiti brak. Vjerovatno se pitate, šta može spasiti brak, ako ne može dijete?

Kada nastane kriza u braku, postoji razlog i postoje situacije koje su dovele do udaljavanja partnera. Zbog (ne)izgovorenih riječi, partneri se otuđuju i prestaju biti intimni. Prestaju se držati za ruke, dirati, maziti, voditi ljubav.

Žene, često u ovakvim situacijama, smatraju da, kada bi svoga muža uvukle u krevet i ostale u drugom stanju, stvari bi se popravile. Međutim, ostati u drugom stanju svojom sopstvenom odlukom nije samo nepošteno, nego je i bezobrazno. Partner može ostati još neko vrijeme pored Vas, ali dijete neće srediti stvari i partner će otići. Osim toga, ako ne mislite na sebe, mislite na nerođeno dijete. Nesretne majke ne mogu odgojiti sretnu djecu.

Ako mislite da će partner zbog osjećaja odgovornosti prema djetetu ostati, da će biti spremniji na neke ustupke, onda griješite. Od svih metoda spašavanja braka, ova nosi najveće posljedice. Okej, s prvim djetetom su se stvari malo smirile, ali niko normalan neće ostaviti tek porođenu ženu i malo dijete.

Ne znam tačno šta se desilo pa su u Vašem braku kola krenula nizbrdo, ali savjetujem nekoliko načina kako možete poboljšati odnos:

  1. Prije svega, informišite se šta čini uspješan brak. Ne možete očekivati da vozite auto, ako nemate položen vozački ispit. Zapravo možete, ali do prve bandere.
  2. Naučite strategije komuniciranja. Koristite „Ja“ poruke. Umjesto da stalno optužujete partnera, recite: „Osjećam da me ne poštuješ, kada se tako ponašaš.“ Ili, „Željela bih da…“
  3. Budite pozitivni i srdačni. Ako otvorite vrata, a on je namrgođen, nasmijte se. Morate dati da biste dobili. Što više dajete pozitivnosti, više će Vam se vratiti.
  4. Naučite zajedno rješavati probleme, ali prvo naučite pravila komunikacije.
  5. Kada ste zadnji put svom partneru rekli da ga volite? Uredu, možda nije ni on Vama, ali pođite od sebe.
  6. Izbjegavajte ono što uništava svaku vezu, a to su varanje, ovisnost i prekomjerna ljutnja. Ako imate makar jednu od ovih osobina, potražite pomoć. Ako to radi Vaš partner, onda razgovarajte s njim. ili neka promijeni svoje ponašanje ili se razvedite.
  7. Ne svađajte se! Naučnici kažu, ako se često svađate, onda je mnogo negativnosti u vašoj kući. Ne kritikujte, ne optužujte, ne koristite sarkazam, ne prebacujte odgovornost ili krivnju: „Ti si kriva!“ Nauka još kaže da brakovi preživljavaju ako je omjer dobrih interakcija u odnosu na loše pet naprema jedan. Ako preživljavaju. Ako hoćete da veza napreduje, ovaj omjer treba da bude milion naprema jedan. To znači da ne treba da budete negativni.

Zapamtite: Za uspješan odnos nije dovoljna samo ljubav. Osim ljubavi, jednako su važni povjerenje i poštovanje. Stoga Vi, prvo sami sa sobom razgovarajte i preispitajte se koliko volite, poštujete i vjerujete samoj sebi. Jer, jedino ako imate dobar odnos sa samom sobom, možete imati dobar odnos sa svojim mužem. Ako ne znate sa sobom, potražite stručnu pomoć, a ako su problemi u braku veliki, potražite bračnog savjetnika. Ako se odlučite za bračnog savjetnika, preispitajte njegovo obrazovanje i kvalifikacije. Bračni savjetnik treba da ima minimum četiri godine obrazovanja i pet-šest godina prakse. U protivnom, možete imati više štete nego koristi.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti