Sonja mi se povjerila kako joj se muž naše zajedničke prijateljice udvarao by dr. Vahida Djedović

Piše: Redakcija

PODIJELI PROBLEM S PSIHOTERAPEUTKINJOM VAHIDOM DJEDOVIĆ

Vahida Djedović je bh. psihoterapeut i u svojoj praksi redovno se susreće i savjetuje mnoge Bosance i Hercegovce kako da riješe ljubavne i bračne probleme

 


Sonja mi se povjerila kako joj se muž naše zajedničke prijateljice udvarao, otišla sam i sve joj ispričala, jesam li pogriješila?

 

 Prijateljica Sonja mi se povjerila sinoć u nadi da joj olakšam situaciju u kojoj se zatekla. Naime,  nas dvije imamo još jednu prijateljicu i često se družimo. Sada nam se ova treća udala, rodila dijete i nema vremena više da se druži s nama kao nekada. Odemo kod nje kad god možemo, jer želimo održati prijateljstvo.

Sonja mi priča da je sinoć bila na nekoj kućnoj zabavi, a bio je tu i muž naše zajedničke prijateljice. Noć je poodmakla, malo se popilo i ona se spremila da ide kući. Za njom je izašao muž od ove treće i predložio da idu zajedno, jer žive u blizini. On ne želi ići autom, jer je popio. U ruci je nosio flašu šampanjca i rekao kako bi bilo super da svrate kod nje i ispiju piće do kraja.  Pri tome joj je predložio i neobavezno maženje, što je ona, naravno, odbila. On joj je rekao da ne zna šta propušta i na tome se sve završilo. Rekla je da je mnogo razmislila i da ipak ne želi ništa reći našoj prijateljici. Međutim, kada bi se meni desilo da sam u takvoj situaciji, voljela bih da znam. Otišla sam kod naše prijateljice i sve joj ispričala. Ona se malo nasmiješila i rekla da prije nego  ispričam neku priču neka je prosijem kroz Sokratova tri sita. Još je rekla da joj je muž ispričao da je popio više i da je govorio svakakve gluposti Sonji, tako da ona već zna. Poslije toga me izbjegava, ali je nastavila da se druži sa Sonjom. Ne znam jesam li pogriješila, ali i dalje mislim da treba reći prijateljici, ako joj je muž nevjeran. Koje je Vaše mišljenje o tome?

 

Nedavno sam u terapiji imala klijenticu koju je muž prevario, a ona o njegovoj prevari saznala od svoje najbolje prijateljice:

„Šetale smo jednog dana, pod nogama je šuštalo lišće, a ona je bez ikakvog izraza i potpuno mirno  srušila moj život u tri minute. Divno sam bila uredila svoj život, imam dvoje divne djece, muža kojeg obožavam i onda zviz! Šamarčina koju ću pamtiti do kraja života. Potpuno me izbacila iz mog životnog komfora i bez obzira što sam odlučila oprostiti mu i krenuti dalje, ipak kada se jednom posije zrno sumnje, ono se tako brzo razmnožava i teško ga je iskorijeniti. Sada analiziram svaki njegov pokret, svaku sitnicu koju napravi, iskopam događaje od ko zna kada. Evo, nakon dvije godine od toga još uvijek mi je sumnjiva svaka žena koja se nađe u njegovoj blizini. Samopoštovanje i samopouzdanje mi je bilo na nuli, prestala sam biti simpatična i vesela i stalno se pitala šta to imaju druge žene, a ja nemam.“

U terapijskom procesu, ispostavilo se da nije željela znati. Rekla je da to saznanje nije bilo dovoljno da nadoknadi sve ono što joj je oduzelo. Bila je puno više na gubitku, a nije dobila ništa. Morala je iznova graditi život, a ne bi da nije znala. Nije željela odbaciti osam godina braka, zbog, kako je rekla, trenutne slabosti, iluzije, činjenice da muškarci razmišljaju spolnim organom, a ne mozgom… Ova žena  je bila zaista jaka i nije htjela napustiti nešto svrhovito zbog nečega što možda nije značilo ništa. Nakon dvije godine terapije, sada kada racionalno može razmišljati o tome, rekla je kako je greška  zapravo popravila njihov brak. Ona je sada uzela za sebe malo više slobode u smislu obaveza oko djece, jer su ravnomjerno rasporedili obaveze, a muž je voli više nego prije.  Međutim, izgubila je priijateljicu. Ne zato što je sama tako htjela, jednostavno, ova joj je prigovarala da je glupa ako ostane s njim i ako mu oprosti.

Ne možemo znati šta je u glavama drugih ljudi. Ne možemo znati šta žele, čemu teže, o čemu sanjaju i šta bi uradili u određenoj situaciji. Ponekad ne znamo ni sami za sebe, a svi smo različiti i različito vidimo istu stvar iz različitih perspektiva. Svako iz svoje.

Prema naučnim saznanjima, bračni partneri mnogo češće ostaju u braku nakon prevare, nebitno da li je prevaru načinio on ili ona. Međutim, neki od njih ne oproste zaista, pa zagorčavaju život i sebi i svome partneru, a i djeci.

Reći prijateljici da ju je muž prevario ili ne reći!? Teško je dati pravi odgovor, jer, ako polazimo od sebe, onda nismo objektivni. Treba dobro odvagati i razmisliti, vrijedi li zaista?

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti