Bez tabua

Naglo mi pada popularnost na Instagramu, imam li razloga da živim by dr. Vahida Djedović

PODIJELI PROBLEM S PSIHOTERAPEUTKINJOM VAHIDOM DJEDOVIĆ

Vahida Djedović je bh. psihoterapeut i u svojoj praksi redovno se susreće i savjetuje mnoge Bosance i Hercegovce kako da riješe ljubavne i bračne problemeNaglo mi opada popularnost na Instagramu, četiri dana nisam napravila selfie, gubim pratioce, ne znam imam li razloga da živim

Bila sam prelijepa osamnaestogodišnjakinja, brucošica na molekularnoj biologiji. Kažem bila, jer unazad nekoliko mjeseci naglo mi opada popularnost na Instagramu, a moja ogledala nisu kao što su nekad bila. Imala sam 89.000 pratilaca i savršene selfiee. Svaki dan novi, savršeniji i ljepši selfie od jučerašnjeg. I tako dan za danom, od moje šesnaeste godine. Zarađivala sam i novac. Međutim, kao da me neko urekao, pa pored svih fotošopova i uljepšavanja izgubila sam onu iskru koju ne može napraviti nijedan fotošop, a izgubila sam i pratioce. Za dva mjeseca otišlo ih je više od tri hiljade. Četiri dana nisam napravila nijedan selfie, jer nijedan nije bio dovoljno dobar. Očajna sam, hvata me panika, postajem agresivna kada me neko od ukućana nešto pita, a ako u skorije vrijeme ne budem uspjela ostvariti savršeni selfie, ne znam šta će sa mnom biti. Ne znam da li imam razloga da živim. Molim Vas da mi pomognete da vratim savršenu sliku o sebiNe mogu ti pomoći da očuvaš i da vratiš svoju savršenu sliku, ali mogu ti pomoći da se oslobodiš nje.

Slika o sebi je predstava koju imamo o svojoj ličnosti, sposobnostima, izgledu… Gradi se od djetinjstva i uveliko zavisi od toga kako nas drugi vide. Kada neko od nas izgradi pozitivnu sliku o sebi, onda nas očuvanje te slike može učiniti neosjetljivima za druge ili može udaljiti druge ljude od nas, jer strahujemo da bi oni mogli narušiti tu savršenu sliku. Savršena slika o sebi teži očuvanju, i to je neko sigurno mjesto za našu psihu: „Znam kakva sam i kakvom želim da me vide“.

Da bi očuvala svoju savršenu sliku, ti se puno daješ, mnogo se investiraš i na takav način zanemaruješ druge. Fokusirana si samo na sebe. Tvoji postupci se stalno vrte oko tvoje potrebe za lajkovima. Što imaš čvršću sliku o sebi, tim više zahtijevaš dokazivanja, lajkova, pratilaca… Kada postoji opasnost da se ta savršena slika ugrozi, onda postoji opasnost da vidimo šta se zaista krije ispod te savršene slike. Ako si svoju sliku stvorila kao lijepu, prelijepu (a jesi), jako teško će ti pasti što te neki ljudi neće vidjeti takvu. Upravo, ovi osjećaji koji sačinjavaju ovu sliku (lijepa sam, divna sam, važna sam…), jesu oni osjećaji koji nam nedostaju u stvarnom životu,  stvarnim relacijama i sa stvarnim ljudima. Prava istina je da su iza te slike neugodne emocije: strah, nesigurnost, nemoć, tuga…, s kojima mnogi od nas ne mogu da se nose. Ali, skidanje te slike može biti izuzetno olakšavajuće, jer u protivnom moraš stalno tražiti potvrdu i odvlačiti svoju pažnju  s ružnijih stvari u životu. Da bi otpustila savršenu sliku, važni su upravo ovi neugodni osjećaji, koje moraš osloboditi, jer oni su stalno tu i kao da ti govore da ispunjenje nije u pokazivanju uspjeha, važnosti, savršenstva. Jer, kada ovi osjećaji postanu preveliki, onda se više nije moguće držati za njih. Oni su kao balon koji se puni helijem. U jednom trenutku ih više ne možeš zadržati, više ne možeš kontrolisati njima. Stoga je sada od izuzetne važnosti da izdržiš. Toliko si okupirana svojim izgledom, da si postala ovisna o sebi. Ta slika ti daje osjećaj zadovoljstva i stvorila si psihički nagon za selfieima i lajkovima, a ovisnici o samima sebi i ovise o pohvalama, lajkovima i divljenju drugih ljudi. Želiš potvrdu da si neodoljiva. Ali, ti ne voliš sebe, nego sliku o sebi koju si stvorila da bi prikrila osjećaj manje vrijednosti. Zato je tvom selfieu prioritet održavanja te idealne slike i na samom je vrhu tvojih životnih vrijednosti.

Da bi otpustila tu savršenu sliku o sebi, potreban ti je zdrav odnos, prijateljstvo i porodica, koji će ti pokazati drugačiji pristup životu i prihvatanje problema kao sastavnog dijela života, rad na sebi i spremnost na otkrivanje sebstva. U suprotnom, budući da odrastaš, ta slika pada u tvojim vlastitim očima, jer znaš da to nije prava vrijednost tebe, a suočenje s rušenjem te slike može te odvesti u depresiju, u zatvaranje u sebe.

Kada se oslobodiš ove savršene slike, bit ćeš potpuno slobodna da radiš šta želiš. Taj osjećaj možeš dobiti iz povezanosti sa stvarnim ljudima, iz boljeg kontakta sa stvarnim ljudima, iskrenijeg odnosa… Savršena slika je teret, a možeš ga se riješiti ako naučiš prepoznati  svoje emocije koje su bile sakrivene iza te savršene slike. Na takav način ćeš se lakše povezati s drugima. Otkrivanje nepoznatog je hrabrost i donosi život. Donosi budućnost. Donosi život vrijedan istinskog življenja.

Egida

Slika o sebi je predstava koju imamo o svojoj ličnosti, sposobnostima, izgledu. Gradi se od djetinjstva i uveliko zavisi od toga kako nas drugi vide