Suprug mi prigovara da sam ljubomorna i paranoidna by dr. Vahida Djedović

Piše: Redakcija


Suprug mi prigovara da sam ljubomorna i paranoidna, te da ne zna šta se desilo sa djevojkom koju je oženio, kako da vratim samopoštovanje?

„Sinoć smo se opet posvađali. Prigovarao je da sam ljubomorna i paranoidna. Rekao je i da sam glupa i da ne zna šta se desilo sa djevojkom koju je oženio . Prezrivo me pogledao i dodao da je ona djevojka bila puna samopoštovanja, a ova žena je tako jadna. Zalupio je vratima i otišao, kao i mnogo puta do sada. Dugo sam gledala u odraz ogledala koje je zatreperilo od njegovog treska. Ono što sam vidjela, nije mi se svidjelo. Tada sam obećala  da ću napraviti veliko čišćenje u sebi i na sebi i vratiti ono nešto što se zove Samopoštovanje. Pa, evo… Recite mi, savjetujte me kako da napravim to čišćenje? Odakle da počnem? Recite mi kako izgleda i kako se ponaša žena koja ima samopoštovanje?  Kako izražava svoje emocije, i one dobre i one loše? Da li je ljubomorna i ako jeste, kako pokazuje ljubomoru? Kaže li svom dragom da ga voli? Je li ljuta, tužna i ako jeste, kako sve to pokazuje ili to jednostavno zakopa negdje i uzdignute glave krene dalje? Recite! Progovorite!“



Rekla bih da ovo piše žena koja je, prvenstveno, ljuta, a tek onda  žena koja nema samopoštovanja. Ljuti ste na sebe, zato što ste se doveli u takvu situaciju, jer, koliko sam razumjela, ova žena je imala ono nešto što se zove samopoštovanje, ali je udajom  izgubila to nešto.

Kao prvo, zapitajte se šta se desilo  pa je nestalo samopoštovanje. Iz ovih nekoliko redova reklo bi se da Vaš muž ima dobar udio u tome. Obratite pažnju da li je verbalno agresivan i napada li Vas samo onda kada ste u četiri zida? Bez svjedoka? Pokušava li pred vanjskim svijetom zadržati sliku para u velikoj ljubavi? Da li je u društvu nježan i uglađen gopodin? Da li se ponašao tako kao da želi da se odreknete sebe, kako biste se njemu posvetili, a kada jeste, ni to mu nije bilo dovoljno?  Da li je vještina njegovih manipulativnih sposobnosti doprinijela tome da Vi osjećate kao da Vas ne poštuje? Ako je odgovor potvrdan na ova pitanja, onda je situacija vrlo složena i treba Vam stručna pomoć.

Kao drugo,  a da biste krenuli sa čišćenjem, zapitajte se šta se dogodilo s Vama pa ste negdje zapeli i postali nesretni?  Koliko ste Vi svemu tome doprinijeli?

I, kao treće, da vidimo kako se ponaša  žena koja ima samopoštovanje.

Samopoštovanje se definiše kao svijest o samom sebi, odnosno svjesnost o svojim vrijednosrtima. Stoga je dobro u svakom periodu  svog života imati neki cilj, jer put ka ostvarenju tog cilja uvijek nas drži budnim i podsjeća koliko vrijedimo. To su naše unutrašnje vrijednosti i nemaju puno veze sa vanjskim uspjesima.

Pravo samopoštovanje  imaju osobe koje su zadovoljne iznutra i koje su spremne suočiti se i prihvatiti čak i neuspjeh kako bi sačuvale svoje vrijednosti i svoj integritet.

Žena koja ima samopoštovanje,  gurnut će od sebe svakog muškarca koji povrjeđuje njena osjećanja. Žena koja ima samopoštovanje, spremna je da oprosti, ali prvenstveno sebi, jer je ulagala svoje emocije u propalu investiciju. Žena koja ima samopoštovanje ne potiskuje svoje emocije, ali i ne razbacuje se njima. Ona ih zna kontrolisati i ona zna da emocije treba da služe njoj, a ne ona njima. I ljuta je, da. I tužna, također. Ali i to su emocije i, žena koja ima samopoštovanje, zna da su joj one date kako bi lakše savladala neprijatne periode u svom životu i krenula dalje. Žena koja ima samopoštovanje nije ljubomorna. Ona zna da je ljubomora znak slabosti. Ali, ona, također  može prepoznati ako neko želi namjerno da je učini ljubomornom i ona zna da je to čin nepoštovanja prema njoj. Žena koja ima samopoštovanje otvoreno razgovara i jasno kaže ono što joj smeta, ali i traži ono što joj nedostaje. Ona se ne povlači pred problemima, nego ih nastoji riješiti. Ona zna da je dobra komunikacija osnov za rješenje mnogih problema.  Žena koja ima samopoštovanje je sigurna, ona ne odmjerava snage, jer snažna je dovoljno da zaštiti svoje vrijednosti. Žena koja ima samopoštovanje uči i raste tokom čitavog svog života. Ona zna da su ljubav, mir, dobročinstvo, strpljivost, dobrota, radost, samodisciplina…,prave unutrašnje vrijednosti i žena koja ima samopoštovanje uči i razvija ove osobine.

Ona otvoreno kaže „Volim te“, ali isto tako kaže „To što govoriš me povređuje. Molim te da prestaneš“.

Žena koja ima samopoštovanje ne poredi se s drugima, voli sebe i prihvata sebe takvom kakva baš jeste, jer baš takva, unikatna je u odnosu na sedam milijardi ljudi, koliko je na Planeti.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti