Uprkos njenim željama: Princezi Diani i ovo su promijenili u testamentu

Piše: Redakcija

Udajom za princa Charlesa dvadesetogodišnjoj Diani Spencer otvorena su vrata za život iz bajke, no on je bio sve samo ne bajkovit. Završio je tragičnom pogibijom 36-godišnje princeze Diane u saobraćajnoj nesreći, a čak ni nakon smrti želje joj nisu ostvarene

Nakon rođenja sinova, princa Williama i princa Harryja, Lady Di i Charles su se sve više udaljavali, a nesretan brak okončan je u augustu 1996. godine. Prilika za novi početak i ljubavnu bajku izvan kraljevske porodice nije dugo trajala jer je princeza Diana izgubila život u saobraćajnoj nesreći samo godinu dana nakon razvoda.

Osim dvojice sinova, jedino što je ostalo iza nje bile su njene posljednje želje zapisane u testamentu. Nažalost, ni one nisu izvršene po njenoj volji, a krivce za to ne treba tražiti u kraljevskoj, nego u Dianinoj porodici.

Svoje posljednje želje Diana je sastavila i potpisala četiri godine prije pogibije, ali ih je nešto izmijenila nekoliko mjeseci nakon razvoda.

Prema izmijenjenom testamentu, 75 posto Dianinog nakita i imovine trebalo je biti podijeljeno između prinčeva Williama i Harryja, a preostalih 25 posto namijenila je za svojih 17 kumčadi. Svom batleru, s kojim je bila vrlo bliska, namijenila je 50 hiljada funti.

Brigu o ostatku Dianine imovine, tada vrijedne 21 milion funti, što bi bio ekvivalent današnjih 31,5 miliona funti, prinčevi William i Harry trebali su preuzeti s navršenih 25 godina života.

Zadaću raspodjele ostavštine u skladu sa svojim željama Diana je povjerila majci i sestri, naznačivši ih u testamentu kao izvršiteljice njene posljednje volje, no ni one nisu opravdale njeno povjerenje.

Nakon Dianine pogibije posljednjeg dana augusta 1997. godine njena majka i sestra u decembru su na sudu ishodile ‘redoslijed donošenja odluka’ koji im dopušta raspodjelu Dianine ostavštine na drugačiji način od onoga koji je ona navela u testamentu.

Prema njihovim izmjenama, prinčevima briga o Dianinoj imovini pripada tek s navršenih 30 godina života, iako su dohodak počeli primati u dobi od 25 godina.

Umjesto podjele 25 posto nakita i imovine princeze Diane, svako njeno kumče treba dobiti uspomenu na kumu, po izboru izvršitelja oporuke, i to tek kad mlađi princ Harry navrši 30 godina.

Dvije godine nakon brata Williama princ Harry je 2014. preuzeo svoj dio ostavštine od pokojne majke. Tokom tih 17 godina, koliko je prošlo od ishođenja ‘redoslijeda donošenja odluka’, 150 predmeta čija je vlasnica bila princeza Diana putovalo je svijetom u sklopu izložbe čiji je autor njen brat, Earl Spencer.

Kroz razne prijeme i popratne sadržaje izložbe prikupljeno je više od dva miliona dolara. Ta su sredstva, prema tvrdnjama Dianine porodice, završila u dobrotvornom fondu osnovanom u znak sjećanja na nju.

Budući da se ona za vrijeme svog kratkog života istakla dobrotvornim radom, utjeha je bar to da kršenje njenih posljednjih želja nije bilo uzaludno.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti