Aida Bukva: Dostojevskog nikad neće prevazići niti jedan Coelho ili “50 nijansi šuplje”

Piše: Redakcija

Njega kože

I kada njegujem tijelo, to nije kontinuirano, jednostavno zato što mu posvetim pažnje samo onda kad sam raspoložena. Ta pažnja sastoji se od pilinga, koji su iz kućne radinosti, jer su oni jedini pokazali efikasne rezultate, zatim od brze masaže i post-mazalica, nekih losiona za tijelo.

Njegu kože kod kuće ne bih mogla zamisliti bez pilinga morskom soli ili kombinacije prezle, maslinovog ulja i malo šampona, poslije kojeg je koža očišćena i nahranjena. Imam prilično suhu kožu, tako da mi najbolje odgovaraju ulja ili neki hidratantni losioni za tijelo kao što je “Nivea”.

Obično je glumcima koji snimaju serije ili filmove koža veoma iscrpljena od velikih naslaga šminke, nedovoljnog sna i stresa, tako da u takvim okolnostima je neophodan odlazak ili kozmetičaru ili dermatologu. Bilo bi lijepo kad bih barem jednom mjesečno odlazila kozmetičaru.

Najviše novca trošim za njegu kose. Ionako je nemam puno, a sad i vidno opada. Koristim neke preporučene recepte kolegice Jasne Ornele Berry. To su prirodna ulja, koja nanosim prije pranja kao masku, a, ako ste uporni, pomažu, obnavljaju kosu i čine je mekšom. Moja prirodna dlaka je i blago kovrčava i teško je ukrotiti. Ulja i u tome pomažu.

Njega kose

Ne posjećujem frizera tako često koliko bi trebalo. Samo onda kada moram ili zbog posla. Moje otkriće su šamponi za bebe, jer imaju najmanje hemikalija.

Moja neostvarena frizura je kratka bob frizura.

Frizerski fijasko mi se desio kada sam tražila da me kratko išišaju, a iz salona sam izašla kao Alen Islamović. U tom slučaju šnalice pomažu

Make UP

U mom neseseru se trenutno nalaze: “Nivea Baby” krema sa 30 UV faktorom; kažu da se treba mazati kremom s faktorom bez obzira što je zima, zatim “L’Oreal” maskara, koja se ničim ne može skinuti, crveni ruž “Rimmel”, koji uglavnom nikad ne stavljam, “Bekutan” obična krema, “L’Oocitan” krema za ruke, “She” sjajilo boje mesa, “Max Factor” tečni puder…
Dnevnu rutinu šminkanja ne bih mogla zamisliti bez kreme za lice, ili, ako sam čitav dan izvan kuće, bez “Cera di Cupra” vlažnih maramica. Inače, veoma slabo koristim šminku, jer je ona za predstavu ili snimanje uvijek teška. Mimo posla, kožu treba odmarati, a ne dodatno opterećivati. Istina je da šminkanjem brže starimo.

Proizvod koji me oduševio svojim djelovanjem je nova “Max Factor” maskara. Oduševila me upornošću, nema šanse da je skinete.

PARFEMI

Moja top tri parfema su: Bvlgari Omnia, Kenzo uvijek i bilo kakav, Just Cavalli.

U KUĆNOJ RADINOSTI

Maska od krastavaca je dobra zbog hidratacije; maska od germe s jogurtom lijepo zateže lice; maska od običnog mlijeka kožu čini mekšom i ne treba joj nikakva krema; dobro je i umivanje sodom bikarbonom, jer u jednom dobijete piling i izbjeljivanje. Za lice je dobra i maska od meda i cimeta, možete joj dodati i bibera, jer ima C vitamina.

Zdravlje

Svaka žena u nekom periodu života ima problema s jajnicima ili nekim naizgled naivnim upalama, počev od obične prehlade. Tada su obloge od rakije pobjednici nad svim antibioticima ili lijekovima koji trebaju biti posljednja opcija. Meni pomažu. Također, kada bismo se ujutro navikli na čašu tople vode s limunom, kašikom meda i cimetom, izbjegli bismo neka kasnija žiganja i probadanja.

Također, naša kuhinja traži soli, koja zadržava vodu u organizmu, pa dolazi do nadutosti i problema s bubrezima. Negdje sam naučila da pijenje vruće vode smiruje organizam. A i bolja je od hladne koja, kao u neopranoj tavi, samo sakupi masnoće. Generalno, kakva je naša prirodna temperatura, takva bi trebala biti i temperatura vode koju dnevno treba unositi u organizam i to u što većim količinama. Nažalost, mi nemamo naviku da pijemo vodu. Ja sam svugdje po kući ostavljala čaše, flaše vode da su mi na oku dok se nisam navikla. Poslije vas organizam sam podsjeća.

FIZIČKA VJEŽBA

Od sportova volim druženje i šetanje. Plivanje mi nije strano, ali ovaj grad nema pravi olimpijski bazen. Nemamo ni biciklističke staze, onaj komad na Vilsu ne priznajem. Tako da je planinarenje jedina opcija, naravno ko ima društvo i za to. Od fizičkih aktivnosti najviše mi je godilo trčanje. A, najviše energije imam kada radim predstavu.

DIJETE

Neke studije kažu da žena u prosjeku u životu bude na 60 dijeta. Ja sam na 37., a jedina koja mi je pomogla je “pojedi koliko ćeš i potrošiti” ili “izbaci grickalice, večeru, uvedi reda, ne jedi kad si ljut ili nasekiran ili iz dosade”. Jedini uspješan režim bila je kupus dijeta od sedam dana: jedete kupus čorbu i jedan dan tome dodate voće, drugi povrće, treći dan samo banane, četvrti zdjelicu riže, peti govedinu, šesti paradajz. Tijelo nahranite svim vitaminima i puni ste energije. Onima koji ne vole kupus, dijeta se ne dopada, ali možete mu dodati razne začine. Ja, naprimjer, volim sos od soje i u šta god da ga naspem, meni je jestivo.

MENTALNO ZDRAVLJE

Protiv depresije se borim… veseljem. Samo tako ili dubokoumnim traženjem uzroka depresije, postavljanjem iskrenih pitanja. Zašto sam ovakav kakav jesam i šta me dovelo do ovog mraka? Ali, kao metodu izlječenja biram smijeh, jer takvom diverzijom tijelo se samo liječi. Kao generalnu metodu preporučujem iskrenost. O svemu treba pričati, sam sa sobom.

Kad sam ljuta, oprostim sebi što sam bila glupa i nasjela. I obećam sebi da ću iz tog iskustva nešto naučiti. Treba griješiti, jedino se tako uči. Treba gubiti, jedino se tako pobjeđuje.

MUZIKOTERAPIJA

Muzika je u našoj kulturi potcijenjena, naravno degradirana. Naprimjer, koga Čola ne može opustiti? Pjesma koja me opušta je “My Girl” Temptations.

Duša ne traži puno, nju može nahraniti i sunčan dan. Ali, i to se uči. Mi smo toliko sistematski ubijani u pojam da niko i ne pomišlja da sebe pita šta ga to čini sretnim, kao da nemamo na to pravo. Otkrili bismo čuda kada bismo sebe osluškivali i sobom se bavili 20 minuta dnevno.

Knjiga koja je promijenila moje svjetonazore? Svaka knjiga koju na pravi način „čujete” može pokazati neku neosvijetljenu stazu kojom poželite poći. Svaka dobra knjiga nečije je iskustvo koje može postati vaše ukoliko znate čitati i ukoliko je autor na vješt način podijelio s vama. Danas je, opet, era piskarala, od kojih se čovjek ne može odbraniti, te ne zna raspoznati, u moru bestselera, da je većina toga smeće. Uvijek je sigurno vratiti se osnovama, knjigama iz regala, tamo nema laži. Dostojevskog nikad neće prevazići niti jedan Coelho ili “50 nijansi šuplje”.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti