Guy Fawkes – Čovjek čije je lice postalo simbol moderne pobune

Piše: Redakcija

Maska koja je postala simbol moderne revolucije predstavlja lice Guy Fawkesa, člana skupine katoličkih ekstremista koji su planirali poznatu ‘Urotu baruta’ 1605. godine koja je imala za cilj da svrgne protestanstku vlast u Engleskoj i nametne katoličku.

Ko je bio Guy Fawkes?

Guy-Fawkes-1

Jedan od najistaknutijih simbola današnjih revolucija je engleski revolucionar iz 17. stoljeća, Guy Fawkes, koji je postao poznat po pokušaju da raznese parlament kako bi destabilizirao britansku [protestantsku] vladu.

Lično, Fawkes je bio impozantan čovjek. Njegov bivši školski prijatelj Oswald Tesimond, koji je postao katolički svećenik, opisao ga je kao čovjeka “ugodnog i veselog pristupa… odanog svojim prijateljima.” Tesimond je također tvrdio da je Fawkes bio “vrlo vješt u pitanjima rata”, dok ga istoričar Antonia Fraser opisuje kao “visok, snažno građen čovjek, s gustom crvenkasto-smeđom kosom, brkovima, crvenkasto-smeđom bradom … čovjek od akcije … sposoban, sa inteligentnim argumentima, kao i fizički izdržljiv, na neki način, bio je iznenađenje nejgovim neprijateljima.”

“Očajna bolest zahtijeva opasan lijek. ” – Guy Fawkes

Guy Fawkes je rođen 13. aprila 1570. godine u Stonegateu u Yorkshireu. Bio je drugo od četvero djece Edwarda Fawkesa i njegove supruge Edith. Poput mnogih drugih ljudi koji su živjeli u to vrijeme, o Fawkesovom ranom životu se ne zna mnogo, osim da je odrastao u katoličkom okruženju u protestantskoj Engleskoj.

Do svoje 21. godine je prodao imanje koje mu je ostavio otac i otišao u Evropu da se bori za katoličku Španjolsku protiv protestantske Nizozemske republike. Njegova vojna karijera je išla jako dobro pa je 1603. godine preporučen za titulu kapetana. U to vrijeme je napustio svoje ime ‘Guy’ i usvojio talijansku varijantu ‘Guido’.

1603. godine je napustio svoju jedinicu i dobio dopuštenje za odlazak u Španjolsku. U istoj godini je otputovao u Španjolsku i zatražio od kralja Filipa III da da svoju podršku u planiranju pobune u Engleskoj protiv “heretika” Jamesa I. Unatoč činjenici da su Španjolska i Velika Britanija tehnički još uvijek bile u ratu, Filip je odbio.

Tokom kampanje u Flandriji, Fawkesu je prišao Thomas Wintour, jedan od urotnika, i zatražio od njega da se pridruži skupini pod vodstvom Roberta Catesbya koja je kasnije postala poznata kao grupa odgovorna za ‘Urotu baruta’.

Neuspjela Urota baruta

urota

Vojno iskustvo – iskustvo s barutom – dalo je Fawkesu vrlo opasnu ulogu u zavjeri – da skladišti i konačno zapali eksploziv. No, 18 mjeseci pažljivog planiranja je potrošeno uzalud, jer je 4. novembra 1605. godine Fawkes uhapšen samo par sati prije nego što je trebao zapaliti eksploziv.

Kao što je urota bila pažljivo planirana, tako je i Robert Cecil, vrhunski špijun engleskog kralja pažljivo radio na njenom otkrivanju. U podrumu, neposredno ispod mjesta gdje je kralj trebao sjediti tokom otvaranja parlamenta sljedeći dan, pronađeno je trideset i šest naslaganih bačvi punih baruta.

Nakon hapšenja, Fawkes je bio podvrgnut raznim mučenjima. Mučenje je tehnički bilo ilegalno, ali James I (tadašnji kralj) osobno je izdao dozvolu koja je omogućila nastavak mučenja. Fawkes je izdržao dva dana užasne boli prije nego što je priznao sve. Njegov potpis na priznanju je bio potpis čovjeka koji je očigledno slomljen, sama slova pričaju priču o nekome ko je bio jedva u stanju da drži pero. Sam James I je čak izjavio da se tokom mučenja divio Fawkesovoj izdržljivosti.

Nakon što je priznao krivicu, Fawkes je osuđen na tradicionalnu izdajničku smrtnu kaznu: “vješanje i raskomadavanje tijela na četiri dijela.” Tokom vješanja, Fawkes je skočio s vješala i slomio sam sebi vrat kako bi izbjegao užas koji ga je čekao – rezanje tijela dok je još živ. Ipak, nije uspio izbjeći da mu živom odsijeku testise i da gleda crijeva kako izlaze iz vlastitog stomaka. Njegovo beživotno tijelo se izrezalo na četiri dijela koji su poslani na “četiri kraja kraljevstva” kao upozorenje drugima.

Kako je Fawkesovo lice postalo simbol moderne pobune?

Guy-Fawkes-3

Kroz stoljeća, legenda o Fawkesu je postajala sve popularnija, a do 19. stoljeća njegov portret se stavljao iznad velikih logorskih vatri koje su se svake godine palile, kao spomen na njegov neuspjeh.

Guy Fawkes je postao poznat u cijelom svijetu tek nakon popularnog grafičkog romana, odnosno filma “V for Vendetta” (2006), u kojem se glavni lik oblači kao Fawkes i bori protiv fiktivne zle distopijske vlade u Engleskoj. Nakon pojavljivanja na internetskim forumima, maska Fawkesovog lica je ​​postala poznati simbol za online hacktiviste, kao što su Anonymousi, Occupy pokrete, kao i mnoge druge anti-vladine skupine širom svijeta.

“Čovjek je najmanje svoj kada ti nešto govori lično. Daj mu masku i reći će ti istinu.” – Oscar Wilde

Pri razvoju ideje za “V for Vendetta”, ilustrator David Lloyd je napisao autoru stripa Alan Moore-u: “Zašto ga [glavnog lika] ne bismo prikazali kao uskrslog Guy Fawkesa, zajedno s jednom od onih papirnih maski, kaputom i šeširom? Izgledao bi jako bizarno a dalo bi Guy Fawkesu imidž koji je zaslužio sve ove godine. Ne treba spaliti momka svakog 5. novembra, već slaviti njegov pokušaj da digne parlament u zrak!” Moore je na ovu ideju odgovorio: “Svi fragmenati u mojoj glavi su se naglo posložili, ujedinjeni iza jedinstvenog imidža Guy Fawkesove maske”.

Od 2008. godine, Fawkesovo lice (maska) se mogla vidjeti na nekoliko protesta, a već od 2011. godine, tokom Occupy Wall Street i ostalih Occupy protesta, maska ​​je postala međunarodni simbol moderne pobune.

Izvor: Pixelizam.com

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti