Madonna slavi 60. rođendan: Kako se kraljica popa mijenjala s godinama

Piše: Redakcija

Pravog imena Louise Veronica Ciccone jedna je od najpopularnijih pjevačica prošlog, ali i ovoga stoljeća. Svjetska pjevačka zvijezda, modna dizajnerica, autorica za djecu, producentica i filmska rediteljica danas slavi 60. rođendan i bez obzira na godine živi punim plućima – partnere mijenja mlađima, tijelo trenira do maksimuma, oblači se poput svoje 16-godišnje kćerke i objavljuje nove albume. Prisjetili smo se kako je od prvih dana slave tekla njena transformacija


Madonnin trag u pop kulturi je neizbrisiv. Kritizirali su je, hvalili, mrzili i voljeli. Ona je na sve to ostala dosljedna sebi. Skidala se, mijenjala boje kose, postavljala modne trendove i uvijek bila ispred vremena. Silne modne transformacije donijele su joj obožavanje žena širom svijeta jer je svojim leđima nosila sve: od punk suknje, preko crnog lateksa, do egzotičnog sarija ili kimona. Niko se do tada nije poigravao modom na toliko globalnom nivou kao što je to izvodila ona. Kroz svoje brojne promjene ostala je ista drska i arogantna djevojčica koja je došla obračunati se sa svijetom. 

Svoju karijeru u prvim fazama Madonna je gradila na strategiji šoka i burne kontroverze koja će puniti stranice medija pratili muzičku scenu ili ne. Pravu prašinu prvi put je podigla 1984. svojim albumom ‘Like a Virgin’ koji je provocirao sve konzervativce. Jedna od najvećih modnih kameleonki je priznala da 80-te nisu godine u kojima se stilski proslavila.

– Moj najgori modni trenutak bio je kada sam uz ljubičasti ruž nosila fluorescentno zeleni pulover. No, to su bile osamdesete i vrijeme groznih frizura. To je jednostavno bilo tako – izjavila je pop kraljica. 

Čipkasti topovi, suknje preko capri hlača, mrežaste čarape, nakit s kršćanskim križevima, višestruke narukvice i izblajhana kosa – postali su modni trend 1980-ih kojeg je ona postavila. Na kraju 1980-ih Madonnu je MTV, Billboard i Musician proglasio ‘izvođačem desetljeća’ – piše tportal.hr.

Početak 90-ih je doneo potpuno novu, kontroverznu Madonnu, koja ruši sve tabue, spotovima za pjesme ‘Justify My Love’, ‘Like a Prayer’ i ‘Erotica’. To su bili najkontroverzniji video spotovi kojima MTV duguje svoju tadašnju slavu. Riječ je o video performansima koji su napadali sve ono što je establišment širom svijeta predstavljao. Madonna je bila i još uvijek je muza mnogim slavnim kreatorima. Među njima je i njen dugogodišnji prijatelj modni kreator Jean Paul Gaultier koji je osmislilo legendarni korzet sa špicastim grudnjakom za njenu veliku svjetsku turneju ‘The Blond Ambition Tour’, kao i ostatak kostima. Rolling Stone je turneju ocjenio kao ‘savršenstvo koreografije, seksualno provokativna ekstravaganca’ i proglasio je ‘najboljom turnejom 1990.’

Djelotvoran alat u njenoj strategiji oduvijek je bila odječa o kojoj nikad nije razmišljala u kontekstu modnog trenda već isključivo kostimografske provokacije.

– Svi pričaju o mojim čestim promjenama imidža, no one su se događale vrlo spontano. Nisu bile proračunate kao što su mnogi nagađali. Jednostavno mi je dosadno stalno biti ista. Osim toga, svaka žena voli s vremena na vrijeme promijeniti svoj izgled – poručila je Madonna.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti