Zvijezda crvenog tepiha: Amra Silajdžić-Džeko zasjala šeste noći SFF-a

Piše: Redakcija

Šeste noći 24. Sarajevo FIlm Festivala prošetala je ekipa filma “Horizont” gruzijske rediteljice Tinatin Kajrishvili, ali i brojne poznate ličnosti iz BiH, regije i svijeta.

Pažnju svih skrenula je Amra Silajdžić Džeko koja je crvenim tepihom prošetala u predivnoj plavkasto-sivoj haljini.

Amra je prodefilirala s više od 60 žena, rediteljica, scenaristoca, dramaturginja, glumica, producentica i drugih koje su učestvovale i učestvuju u filmskoj industriji i programu SFF-a. Njihov cilj je ukazati na potrebu jednake zastupljenosti žena na rukovodećim pozicijama na festivalima.

Crvenim tepihom prošetale su i sestre Šima i Draženka Čuljak koje su na Sarajevo Film Festival doputovale iz Kanade. Sestre Čuljak glavne su akterke dokumentarnog filma “Sestre” hrvatskog reditelja Zdenka Jurilja koji je u sklopu Takmičarskog programa – dokumentarni film danas premijerno prikazan.

Nakon šetnje crvenim tepihom u Narodnom pozorištu upriličena je regionalna premijera filma “Horizont” gruzijske rediteljice Tinatin Kajrishvili koja nam priča priču o Giorgijevom životu koji se promijenio na najradikalniji mogući način. Iza sebe je ostavio svoj grad, svoju umjetnost, tipičnu egzistenciju pripadnika srednje klase i brak sa Anom. Sada je sam. Giorgi se povlači u osamu na jednom malom, golom otoku, gdje živi u jednostavnoj kolibi pokraj mora. U surovom krajoliku, okružen sa svega nekoliko neznanaca, Giorgi provodi vrijeme uzgajajući kokoši i loveći patke, i pokušava sastaviti krhotine svoga života. Ali njegove rane su duboke, a sjene njegove sretne prošlosti ga uporno iznova sustižu.

Pročitajte još