Osamnaest godina od smrti Ene Begović: Tragičan kraj talentovane i lijepe glumice

Piše: Redakcija

Prošlo je 18 godina otkako je u tragičnoj saobraćajnoj nesreći život izgubila neponovljiva Ena Begović, glumica nevjerovatnog talenta i ljepote.

Diva hrvatskog glumišta izgubila je život 15. augusta 2000. godine na Braču, gdje je ljetovala uz supruga, biznismena Josipa Radeljaka, svoju majku Terezu, tada tek rođenu kćerkicu Lanu i Radeljakovog sina iz prvog braka – Lea Radeljaka.

Njena porodica krenula je u posjetu prijatelju Stipici Kalogjeri, no tokom vožnje dogodila se nesreća koja je ugasila život Ene Begović.

Automobil je vozio 18-godišnji Leo  koji je promašio kuću. On je nastavio voziti uskim, strmim putem između vikendica i pritom je zapeo za kamen te razbio maglenku. Zbog te nezgode je Radeljak insistirao da preuzme volan.

Obojica su izašli iz auta koji je nakon toga počeo nekontrolirano kliziti unatrag i završio je u provaliji. U nesreći su bili povede  Tereza i Lana, a Ena je ispala iz auta i zadobila frakture lubanje te povrede mozga zbog kojih je ubrzo preminula. Protiv Lea Radeljaka je vođen sudski postupak, no na kraju je oslobođen krivice. Utvđeno je da je terenac koji je vozio bio tehnički neispravan.

Imala je tada 40 godina i uživala je u najsretnijem životnom razdoblju. Svega mjesec i po dana ranije prvi put je postala majka, što joj je bila višegodišnja želja. Ena je tada bila ispunjena i privatno i poslovno.

Pokojna glumica, koja se rodila 8. srpnja 1960. u Trpnju na Pelješcu, govorila je kako više ne želi tumačiti žene koje su uglavnom svedene na lijepe predmete ili ukrase koji vode ljubav.

– Trebala sam odigrati ženu koja u filmu tri puta namigne, a od četiri scene, koliko ih ima, u jednoj je gola. Bilo je još takvih ponuda, ali sve sam ih odbila. Takvi filmovi podržavaju lažnu sliku o ženi – rekla je svojedobno Ena za Studio 1985. godine.

Njen odlazak šokirao je cijelu Hrvatsku, a zauvijek ostavio trag na živote njene porodice. I danas, osamnest godina nakon tragedije, Ena Begović nije zaboravljena, a kolege o njoj govore s poštovanjem.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti