‘Mama, šta ste tata i ti sinoć radili u sobi?’ Kako se suočiti s neugodnim dječjim pitanjima

Piše: Redakcija

Seksologinja Stacy Friedman smatra kako roditelji trebaju biti otvoreni o temi seksa te edukacirati djecu o pitanjima koja ih zanimaju. 

No, nije uvijek lako suočiti se s pitanjima takve vrste, a mi vam donosimo one koje djeca najčešće pitaju. 

1. “Zašto ste ti i tata bili glasni sinoć”?

Ako vaša kuća ima tanke zidove, veća je mogućnost da će djeca uspjeti čuti da se nešto dešava u vašoj spavaćoj sobi. Friedman kaže da je najbolje reći kako ste uživali u privatnosti, maženju i voljenju. Važno je da djeca shvate da, kao i oni, i roditelji trebaju vrijeme samo za sebe. 

2. “Šta je ovo”? (pita dok drži seks igračku koju je pronašlo na vašem noćnom ormariću

Mislili ste da ste dobro sakrili vašu igračku, no vaše ga je dijete našlo poput malog detektiva. Friedman smatra kako je važno objasniti djetetu kako i odrasli, kao i djeca, imaju svoje igračke.

3. “Boli li seks”?

Trebate iskreno i otvoreno educirati dijete o važnim seksualnim pitanjima. Ako je ovo pitanje tinejdžerke koja je vrlo vjerovatno krenula u pubertetske vode, važno je istaknuti kako prvi put seks može biti bolan, no kada je riječ o pravoj vezi, seks može biti nešto prekrasno, savjetuje Friedman. 

4. “Ljudi ima ju seksualne odnose samo kako bi imali djecu, jel tako”?

Djeca često u početku misle kako, ukoliko ne dobivaju više braće i sestara, ukoliko njihovi roditelji više ne prakticiraju seksualne odnose. Stacy smatra kako je u ovakvoj situaciji najbolje dati minimalan odgovor kao:

– Seks je stvoren da se u njemu uživa te je, dodatno, zabavan i prisan način u stvaraju djece.   

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti