Svečanom ceremonijom otvoren 24. Sarajevo Film Festival

Piše: Redakcija

Svečanom ceremonijom u Narodnom pozorištu Sarajevo počeo je 24. SFF koji će u narednih osam dana donijeti 266 filmskih ostvarenja iz 56 zemalja svijeta.

Ovogodišnje izdanje najveće regionalne filmske smotre u ovom dijelu Evrope otvoreno je projekcijom filma “Hladni rat” Oscarovca Pawela Pawlikowskog koji je u sklopu Open Air programa simultano prikazan i u Ljetnom kinu Raiffaisen koje je smješteno na popularnom Metalcu.

Film “Hladni rat” govori o strastvenoj ljubavnoj priči između dvoje ljudi različitog porijekla i temperamenta koje je sudbina fatalno spojila. Smješten u vrijeme hladnog rata tokom pedesetih u Poljskoj, Berlinu, Jugoslaviji i Parizu, “Hladni rat” opisuje nemoguću ljubav u nemogućim vremenima.

Prvoj projekciji 24. SFF-a prethodila je svečana ceremonija koju je vodio bh. glumac Alban Ukaj i dodjela nagrada Počasno Srce Sarajeva koja je u znak priznanja za kontinuiranu podršku razvoju Sarajevo Film Festivala te za izuzetan doprinos afirmaciji i razvoju filmske umjetnosti u Jugoistočnoj Evropi uručena turskom reditelju Nuriju Bilge Ceylanu i osnivaču Fondacije Hastor i ASA Prevent grupacije Nijazu Hastoru.

Tokom osam dana festivala bit će prikazano rekordnih 266 filmova, a festivalu će prisustvovati brojni filmski autori, glumci, reditelji, producenti i druge ličnosti iz filmskog, kulturnog i javnog života BiH, regije i svijeta.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti