Fatima Ibrišević: Čuvam svu Belmininu garderobu i dvije hiljade slika

Piše: Redakcija

U junu prošle godine ispred Parlamenta BiH okupili su se građani ove zemlje, ujedinjeni u želji, da teško bolesna Belmina Ibrišević dobije matični broj, a time i šansu za hitno liječenje u inozemstvu. Nakon dana i dana borbe, zahtjevi su privremenom odlukom vlasti ispoštovani, međutim, prekasno. Belmina je u klinici u njemačkom Tubingenu, izgubila bitku za život.

Osam mjeseci kasnije, građani su ponovo na nogama. Razlog je drugačiji. Traže šansu da poštenim radom zarade za hljeb. Oni koji nam kroje zakone su okrutni, neosjetljivi, a takav je i život, kažu uglas. Revolucionarno buđenje u BiH počelo je s teško bolesnom djevojčicom, koja nije progovorila ni jednu jedinu riječ, niti je dobila priliku da napravi svoj prvi korak. Napunila je pola godine i još koji dan života kada je zauvijek napustila ovaj svijet. Od nje stoga i treba da krene ova priča.

Prošle sedmice posjetili smo njene roditelje Fatimu i Edmira Ibriševića u Donjoj Orahovici u Gračanici. Fatima je u sedmom mjesecu trudnoće. Rodit će kćerku. Prati, kaže, proteste u Sarajevu, Tuzli, Zenici, Bihaću…

– Teško mi je. Nekad ne mogu ni gledati šta se dešava. Moje dijete je za nekoliko mjeseci života uspjelo pokrenuti i uraditi nešto, što neko ni za života ne uradi – kaže Fatima za naš magazin.

U porodicama koje život obilježi tragedijom, nevolja gotovo nikad nije samo jedna. Nijedno od njih dvoje ne radi. Edmirovi lični podaci su, priča nam Fatima, na adresama gotovo svih poslodavaca u gračaničkom kraju. Međutim, posla nema, izuzev onog privremenog, na dvadesetak dana, na nekoj od crnogorskih građevina.

– Prije nego što sam se udala radila sam nekoliko mjeseci u firmi u “Eurogalant”, ovdje u Gračanici.

Kada se sve izdešavalo s Belminom, i kada smo se na kraju vratili kući iz bolnice u Njemačkoj, direktor mi je rekao da mogu odmah da se vratim na posao. Međutim, u ovom stadiju trudnoće je nemoguće raditi. O tome ću razmišljati nakon porođaja.

Potaknuti tragedijom koju je ova porodica preživjela, izgubivši svoje dijete nakon samo nekoliko mjeseci života, “Biosave” iz Sarajeva je odlučio pokloniti Fatimi pohranjivanje matičnih ćelija u Viti 34 u Njemačkoj. Set je već spreman. Udruženje “Srce za djecu” pomoglo je u prevođenju Belminine dokumentacije iz Njemačke, dok je ugledni sarajevski ljekar, ginekolog Senad Mehmedbašić,uradio besplatan pregled i potvrdio da se Fatimina druga trudnoća odvija u najboljem redu.

Na komodi u dnevnom boravku Ibriševića dvije slike su uokvirene u jednu. Na lijevoj strani je snimak ultrazvuka bebe, koja za dva mjeseca treba da dođe na svijet, a u desnoj slika malene Belmine, napravljene na jednom od bolničkih kreveta.

Kompletan tekst možete pročitati u printanom izdanju magazina AZRA (br. 885)

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti