Novosti

Sada se zna i to: Evo kako će se jednoga dana prezivati djeca princa Harryja i Meghan Markle

Jeste li se ikada pitali kako se prezivaju članovi britanske kraljevske porodice? Imaju li uopće oni prezime i ako da koje? Vjerovali ili ne, imaju, i ono se razlikuje od člana do člana. Tako su naprimjer William i Harry braća, no njihova djeca neće imati isto prezime

Sve u vezi kraljevske porodice pomno se secira, a iako još nije niti trudna, obožavatelji Meghan Markle i princa Harryja ne prestaju s pričama o njihovoj djeci. Posljednja tema? Kako će se prezivati djeca vojvode i vojvotkinje od Sussexa.

Iako je, tehnički, Mountbatten-Windsor službeno prezime kraljevske porodice, članovi porodice rijetko ga koriste. Tako su, naprimjer, dok su išli u školu, prinčevi bili upisani kao William i Harry Wales, a isto je bilo i kada su bili u vojsci. Zašto? Zato što je njihov otac, princ Charles, zapravo princ od Walesa, pa njemu u čast djeca su dobila prezime.

Isto je bilo i kada je maleni George krenuo u školu. Već tada znalo se kako mu se niko neće obraćati s njegovo kraljevsko visočanstvo, već će se koristiti očeva titula vojvode od Cambridgea. Tako u školskim knjigama i imenicima sada stoji George Cambridge.

Otkako su Harry i Meghan postali vojvoda i vojvotkinja od Sussexa, nije teško za pretpostaviti kako će njihova djeca za prezime dobiti upravo Sussex.