Plastične boce krivac za tumor jetre

Piše: Redakcija

Bisfenol A, osnovni sastojak plastične ambalaže, izaziva rak, tvrde naučnici. Supstanca bisfenol A (BPA), osnovni sastojak plastične ambalaže, izaziva tumor jetre, tvrde naučnici sa Univerziteta u Michiganu koji su ispitivali miševe izložene ovoj supstanci još prije rođenja.
Velike doze 
  
– Rezultati su pokazali da je čak 27 odsto miševa izloženo različitim dozama BPA, i to preko ishrane majke tokom njene trudnoće, dobilo tumor jetre. Što je doza bila veća, to je bila veća mogućnost pojave tumora – kaže Karen Winhouse, član tima istraživača.

Ona dodaje da su miševi čije su majke unosile 50 mg BPA imali sedam puta više šansi da razviju tumor nego miševi čije majke nisu unosile BPA.

Ipak, sada je potrebno ispitati koliko BPA ima uticaja na ljude.

– Naši rezultati pokazuju da je hitno potrebno ispitati uticaj bisfenola A na ljude – kaže Winhouseova.

Biomarkeri 
  
Prema njenim riječima, sada moraju da otkriju i biomarkere koji bi signalizirali da postoji rizik od bolesti prije nego što se bolest razvije. Naravno, prvo kod miševa, a zatim i kod ljudi.

Inače, mužjaci su ti koji imaju više šansi da razviju tumor jetre. Ipak, ovo istraživanje je pokazalo se da tumor koji izaziva BPA podjednako razvijaju kod oba spola.

Ispitivanje uticaja BPA na miševe trajalo je 10 mjeseci. Naučnici su prvo tri različite doze BPA davali trudnim ženkama, da bi poslije pratili njihove potomke, kojima su takođe davali bisfenol A. – See more at: http://www.24sata.info/magazin/zdravlje/180838-dokazano-plastika-izaziva-tumor-jetre.html#sthash.n44iMpgc.dpuf

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti