Brojevi su važni: Godišnji odmor i njegove velike-male tajne

Piše: Redakcija

Ako planirate odmor, vjerovatno se prvo pozabavite pitanjem koliko ćete ostati na putu. Da li ćete samo da skoknete za vikend negdje, da ostanete na produženom vikendu ili ćete stvarno da se odmorite i priuštite sebi bar desetak, dvanaest dana uživanja bez mailova, telefona i svakodnevnih sitnica zbog kojih iskačete iz kože tokom većeg dijela godine.

Pa, evo šta kažu naučnici sa Univerziteta Nejmegen u Holandiji, koji su ovoj temi posvetili neko vrijeme i sproveli temeljno istraživanje o efektima dužine godišnjeg odmora na zdravlje i opštu dobrobit, kao i druge pozitivne efekte koje po nas ima tih nedjelju, dvije uživanja kojima se radujemo cijele godine.

Sve u svemu, idealan odmor trebalo bi da traje ne manje od osam dana.

Tokom istraživanja, 54 ispitanika je učestvovalo u studiji, prosjek godina bio je 42,5 i svi su bili stalno zaposleni.

Ispostavilo se da se zdravstveno stanje i raspoloženje značajno popravljaju dok smo na odmoru, a vrhunac dostižu osmog dana. Dakle, stres, umor, tenzija zbog posla i svakodnevnih problema, osmog dana pada u zaborav i nastupa vrijeme uživanja.

Ako želite da izvučete najbolje iz tog odmora kojem se radujemo cijele godine, ako planirate stvarno da se odmorite i osvježite, pokušajte da izvedete da traje bar koji dan duže od osam dana.

A ako ne možete toliko da odsustvujete sa posla, možete pokušati da malo češće idete negdje na dan, dva, i to može da pomogne.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti