Grozna prva imena danas slavnih bendova koja su promijenili u posljednji trenutak

Piše: Redakcija
 

Prvi nazivi poznatih bendova koje su smislili bili su stvarno loši, ali oni su to, srećom, na vrijeme shvatili i bacili se na osmišljavanje boljih. Danas ih ne možemo zamisliti da se to nije dogodilo. Biste li stvarno slušali Screaming Abdabs ili Tony Flow and the Miraculously Majestic Masters of Mayhem?

Mookie Blaylock

Danas je to: Pearl Jam

Za neupućene, Mookie Blayblock ime je NBA košarkaša koji je u to vrijeme igrao za New Jersey Netse. Kad su Eddie Vedder i ekipa počeli svirati 1990. u Seattleu, tako im se zvao bend jer, kako je rekao frontmen, nisu imali vremena smišljati bolje ime jer su radili na pjesmama.

No, kad su došli do snimanja albuma i međunarodne prepoznatljivosti, shvatili su da im treba novi naziv. Između ostalog, znali su da neće moći imati prava na ime i prezime NBA košarkaša, što bi značilo da ne bi smjeli imati nikakvu robu koju bi prodavali i slično.

Ime Pearl smislio je basist Jeff Ament, a Jam su dodali nakon što su bili na koncertu Neila Younga.

– Svaka pjesma trajala je 15-20 minuta, pravi ‘jam’. I tako smo dodali tu riječ. Ili se barem tako sjećam – kažu.

On A Friday

Danas je to: Radiohead

 

Petorka se prvi put upoznala u srednjoj školi, a kako ste mogli pogoditi – cijele su sedmice vježbali poslije škole za redoviti nastup svakog petka u Oxfordshireu. Kad su devedesetih snimili demo s pjesmama “You”, “Thinking About You” i “Prove Yourself” zapazili su ih iz izdavačke kuće EMI, ali prije nego što su snimili album predložili su im da razmisle o novom imenu. 
Svi su članovi benda bili fanovi Talking Headsa, a nazvali su se prema pjesmi i 1986. – “Radio Head”.

The Obelisk

Danas je to: The Cure

Obožavani The Cure također je bio školski bend pod imenom The Obelisk, a Robert Smith prvotno je svirao piano, a tek onda postao frontmen. Kako su se mijenjali članovi benda, tako se mijenjalo i ime. Nakon The Obelisk bili su još Malice i Easy Cure, ali to im je zvučalo previše hipijevski pa su samo ostali na The Cure.

Sweet Children

Danas je to: Green Day

Vjerovatno je namjera bila sarkazam, a treba naglasiti da su pod imenom Sweet Children Billie Joe Armstrong i Mike Dirnt nastupali otkad su imali 14 godina. Uspjeli su i okupiti malu grupu fanova, a pod tim su imenom potpisali i prvi ugovor s izdavačima. Ubrzo su promijenili ime u Green Day jer nisu htjeli da ih zamjenjuju s kalifornijskim bendom Sweet Baby. Green Day je, ako još ne znate, izraz za onaj dan kad samo pušiš marihuanu i ne radiš ništa drugo.

Screaming Abdabs

Danas je to: Pink Floyd

Tako se zvao bend u kojem su kao studenti arhitekture u Londonu svirali Roger Waters, Nick Mason i Richard Wright. Zvali su se još i Sigma 6. Screaming abdabs (ili ponekad habdabs) slengovski je izraz za ekstremnu nervozu ili tjeskobu, a ponekad se povezuje s deliriumom tremensom. Srećom su promijenili ime benda.

Tony Flow and the Miraculously Majestic Masters of Mayhem

Danas je to: Red Hot Chili Peppers

U sastavu Anthony Kiedis, Hillel Slovak i Flea tako su imali dva koncerta 1983. godine. Da stanu na pozornicu predložio je zajednički prijatelj koji je tražio predgrupu za nastup svog benda.

– Tako smo htjeli svirati i zvučati, veličanstveno i haotično. Na sebi sam na prvom koncertu imao kućni ogrtač i fluorescentnu narandžastu lovačku kapu. Začudo, bio sam potpuno trijezan – rekao je Kiedis kasnije.

The Polka Tulk Blues Band

Danas je to: Black Sabbath

Svi se slažemo da je Black Sabbath jedno od najboljih imena za bend ikad koje savršeno odgovara Ozzyju i ekipi, kao što se možemo složiti da bi The Polka Tulk Blues Bend bila velika pogreška. Tako je prvi pomislio i Tony Iommi, koji je Ozzyju rekao da ne može podnijeti više to ime i predložio da se nazovu Earth.

Kad su shvatili da već postoji britanski bend s tim imenom, Geezer Butler predložio je Black Sabbath, prema filmu Borisa Karloffa. Uspio je nagovoriti ostatak benda da probaju s time, i tako je nastao heavy metal.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti