Muzička diva Amira Medunjanin slavi 15 godina uspješne karijere

Piše: Redakcija

Cijenjena sarajevska umjetnica Amira Medunjanin ove godine ima mnogo razloga za slavlje. Obilježava 15 godina uspješne muzičke karijere, dok će krajem jula sam jubilej proslaviti objavljivanjem studijskog albuma “Ascending” koji predstavlja retrospektivu cjelokupnog muzičkog opusa i postavlja nove smjernice za budućnost.

Nekoliko dana nakon izlaska albuma, Amiru čeka još jedan veliki događaj kojim će obilježiti 15 godina u muzici – veliki koncert nazvan “Amira Medunjanin and TrondheimSolistene” koji će se održati 3. augusta u pulskoj Areni gdje Amira nastupa premijerno. U proteklom periodu, objavila je pet studijskih albuma i održala na stotine koncerata širom svijeta.

– Moja jedina želja je bila da podijelim s ljudima svoju fasciniranost i ljubav prema našim pjesmama. Sve pjesme su mi omogućile mnogo lijepih trenutaka u životu i zaista veliki sam dužnik. Iskreno se nadam da će nove generacije shvatiti kolika je snaga u našoj kulturnoj baštini – kazala je za naš magazin Amira.

Bosanci i Hercegovci stvari koje su njihove, koje su im svakodnevno dostupne, nekada uzimaju zdravo za gotovo, od hrane do kulture, no, inozemna publika sevdalinku smatra biserom muzičkog stvaralaštva. 

– Ljudi koji dođu na koncerte nisu prije imali priliku čuti pjesme, niti razumiju stihove. Ali, muzika je univerzalan jezik i stvarno, iz ličnog iskustva, mogu vam reći da ne postoje barijere u razumijevanju. Većina koncerata počinje prilično neutralno, ali onda na pozornici osjetim energiju od publike i kako se koncert odvija, tako i publika proživljava one trenutke boli, tuge, sreće i radosti koje pjesme nose. Nakon koncerata obično vodim duge razgovore s ljudima koji žele saznati više i nećete vjerovati, često dođu ovdje da upoznaju naš način života, našu kulturu i nas same Bosance i Hercegovce – dodala je Medunjanin.

Pročitajte još