Četrdeset i pet godina nije sa nama: Bruce Lee je ujedinio Istok i Zapad

Piše: Redakcija

Bruce Lee bio je borilački majstor po izboru i glumac po profesiji, ali se nadao da će se ostvariti i kao umjetnik života. Prošlo je 45 godina otkad je umro od edema mozga. Svijet ga nije zaboravio.

Oni koji Brucea Leeja doživljavaju kao majstora borilačkih vještina moglo bi iznenaditi to što je njegova istinska strast bila filozofija. Još više iznenađuju razmjeri njegova poznavanja istočnjačke i zapadnjačke filozofije.
Odrastao u Hong Kongu, Lee je rođen u Americi, a otac ga je poslao na školovanje u Hong Kong da upozna kinesku kulturu. 

https://www.youtube.com/watch?v=kHDkZQ4LGZA

Do njegove pojave na velikim ekranima Azijati su u američkim filmovima glumili zločince, podređene radnike i komedijaše, a mršavi dječačić, pravog imena Lee Jun-fan, iz predgrađa Hong Konga postao je prva azijska superzvijezda koja je zauvijek promijenila njihovu percepciju u svijetu.

Čak i 45 godina poslije njegove smrti (20. jula 1973.) Leejeva popularnost jača je nego ikad. On nije bio samo veliki glumac i ikona borilačkih filmova nego i kulturni fenomen koji je utjecao na popularnu kulturu više nego itko dotad. U Hollywood je doveo cijeli jedan novi žanr filmova nakon kojih su gotovo na svakom uglu u Americi počeli nicati borilački klubovi, a svojom pojavom inspirirao je mnoge. Dvije velike ljubavi, filozofiju i borilačke vještine, povezivao je od rane mladosti.

Borbu je učinio zabavnom, dramatičnom, ali i osjećajnom, a mnogo je govorio samo kroz držanje tijela i pogled. Koliku je posjedovao mentalnu stabilnost i borilački duh, potvrđuje to što je sa šezdesetak kilograma mogao raditi sklekove na samo jednom prstu, kao i sklekove s dodatnim ‘stokilašem’ na leđima.

Lee umire u 32. godini od edema mozga i njegovu smrt smatraju izrazitom bizarnom. Dok su mnogi tvrdili da su krivi Oni (japanski naziv za demone), neki su smatrali da je bio proklet te da se to prokletstvo prenijelo i na njegova sina Brandona Leeja koji je ubijen tijekom snimanja filma ‘Vrana’ 1993., piše 24sata.

 

Pročitajte još