Lamija Suljević: Bosanka u trci za prestižnu modnu nagradu

Piše: Redakcija

Lamija Suljević na švedskoj modnoj sceni, ali i šire, već je poznato ime u modnim krugovima. Njene kreacije nose brojne poznate ličnosti, a o djelima talentirane Fočanke tekstove su, između ostalih, objavili i italijansko izdanje prestižnog magazina „Vogue”, gdje je proglašena i talentom godine za 2011., uz Comme des Garcons Paper, ELLE, The New York Times i Dazed & Confused.

Lamija je kao petogodišnjakinja napustila svoj rodni grad. Kaže da se iz tog vremena gotovo ničega ne sjeća.

– U Švedsku sam došla krajem 1992. godine i, logično, nisam shvatala šta se dešava. Roditelji su pokušali da sestru i mene zaštite od ratnog užasa. Nekako je svo to vrijeme brzo prošlo i našla sam se pred izborom šta studirati. Postavila sam sebi jasan cilj, modni dizaj. Roditelji su shvatali moje želje, ali su istovremeno i pokušavali da me upozore na težinu tog posla. Nisam imala dilema. Danas znam da sam dobro izabrala. Ovaj poziv čini me sretnom – kaže Lamija.

Ova ambiciozna i talentirana djevojka u maju prošle godine diplomirala je na Univerzitetu za dizajn Beckmans u Stockholmu. Proglašena je studenticom godine.

– Moju formulu uspjeha čine dijelom talent, možda genetika, ali najviše uporan rad. Bilo je mnogo neprospavanih noći pored mojih crteža i mašina, uz duge telefonske razgovore.

 

Kompletan tekst možete pročitati u print izdanju Magazina Azra (br.881)

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti