Pobjednicu Eurosonga tuže za plagijat, Izrael bi mogao izgubiti pravo na takmičenje

Piše: Redakcija

Američka kompanija Universal Music Studios najavila je tužbu protiv Dorona Medalieja i Stava Bergera koji su komponirali pobjedničku pjesmu Toy Nette Barzilai, tvrdeći da se radi o plagijatu hita grupe The White Stripes Seven Nation Army iz 2003., piše Time of Israel. 

Ako se tvrdnja dokaže na sudu, moglo bi doći do toga da se Izrael diskvalificira s takmičenja, te bi se pjevačici uskratila pobjeda, a time bi Izrael izgubio pravo da bude domaćin Eurosonga 2019. 

Prema pravilima takmičenjaa, sve pjesme koje se takmiče na Eurosongu moraju biti original. 

Advokati američke kompanije tvrde da sličnosti u ritmu i harmoniji predstavljaju povredu autorskih prava. 

Jedan od kompozitora pjesme, Doron Medalie, potvrdio je vijesti i otputovao u SAD kako bi pokušao riješiti ovu krizu. 

– Iznenađen sam što smo primili ovo pismo, ali rješavamo problem. Vjerujem da ćemo ga uspješno riješiti tokom sljedećih nekoliko sedmica tako da obje strane budu zadovoljene.

Još je u martu ove godine izraelski muzički kritičar Ben Shalev napisao da je muzika iz pjesme Toy toliko slična hitu Seven Nation Army da se nada kako je Jack White neće čuti prije Eurosonga jer bi moglo doći do tužbe.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti