Daniel Kajmakoski: Zaljubljujem se lako, to mi je najveća mana

Piše: Redakcija

“On je jedan od potencijalnih pobjednika ‘X Factora'”, potpuno pristrasno je prokomentirala Kristina Kovač, članica žirija istoimenog showa, nakon što je čula kako Daniel Kajmakoski izvodi numeru “Red” Daniela Merriweathera. Bilo je to njegovo prvo predstavljanje na “X Factoru” i 30-godišnji Makedonac, s adresom u Beču, osvojio je srca svih koji prate ovaj show. Mnogi mu predviđaju pobjedu, a Daniel na “X Factor” gleda kao na mogućnost da konačno počne raditi ono za šta živi – pjesmu i muziku.

Pokušavao je i ranije, ali niko mu nije izlazio ususret. Umjesto toga, mikrofon i scenu zamijenio je radom na građevini u Beču, te radio 60 sati sedmično. Zbog “X Factora” napustio je posao, jer s osmijehom kaže kako mu nijedan šef ne bi dao šest mjeseci odmora. Daniel je, opravdano, jedan od favorita za pobjednika prvog regionalnog “X Factora”. Nama je govorio o svojim životnim porazima i razočarenjima, roditeljima, braći, djevojkama, manama, ali i željama…

Za početak nam kažite koliko Vam se život promijenio od prijavljivanja na “X Factor”?

– Da, život mi se promijenio za 180 stepeni. Prije nekoliko mjeseci radio sam 60 sati sedmično. To je doslovno bilo samo kuća i posao, nisam imao vremena za muziku i ostale stvari. Patio sam što nisam imao vremena za muziku, za pjevanje i komponovanje. To je, otprilike, isto kako kada biste fudbaleru uzeli loptu. No, to se sad promijenilo i mogu da radim ono što najviše želim, a to je pjevanje. Zbog toga sam morao napustiti svoj posao, jer nijedan šef na svijetu vam ne bi dao šest mjeseci odmora…(smijeh). Zasad sam Beč ostavio iza sebe i non-stop sam na putu, ili sam u Skoplju ili u Beogradu.
Svoj dom nosim sa sobom u dva kofera. Nadam se da ću izgraditi karijeru i da ću se negdje udomiti, da li će to biti Skoplje ili Beograd, zavisi od toga šta će se desiti s “X Factorom”.

“Pjevaš za narod, Bog ti je dao taj talent da ga dijeliš s drugima” – ova Vaša izjava nas je oduševila i hvala što ste pristali podijeliti taj talent s nama. Je li to ono što Vas je podstaklo da se prijavite na ovo muzičko takmičenje? Zašto baš “X Factor Adria”?

– Eto, u svom ste pitanju rekli: “Hvala što ste pristali podijeliti svoj talent s nama”. To sve govori. Za mene je najveći uspjeh usrećiti ljude onim što mi je Bog dao. Najsretniji sam kad imam pozitivan feedback od publike i znam da sam nešto lijepo uradio. Oduvijek je glavni razlog i najveći motiv za pjevanje bilo to što sam s tim mogao da nacrtam osmijeh na licu. “X Factor” je svjetski talent show i zato sam htio da se pojavim. Ipak, moram priznati da nije bilo mog prijatelja Antonia iz Makedonije, koji me je prijavio i koji me već nekoliko godina motivira da ponovo počnem pjevati, ja bih do danas radio na gradilištu. Tri godine sam mu govorio da neću više da pjevam, ali kad mi je rekao da me je prijavio na “X Factor Adria”, vrlo lako me ubijedio da ostavim sve iza sebe i da probam još jednom.

I žiri i publiku (u čitavom Regionu) ste osvojili već svojim prvim pojavljivanjem na sceni… Zašto ste toliko dugo skrivali svoj talent?

– Nisam se skrivao nikada. Baš suprotno, cijeli život borim se da uradim nešto. Izvjestan period sam bio u Makedoniji, no niko nije htio da mi pomogne, a muzički biznis je vrlo strog i težak. Bez ovakvog showa kakav je “X Factor”, danas ne bi bilo vrhunskih pjevača poput Leone Lewis, Jamesa Arthura, One Directiona… Prije “X Factora” moj život je bio vrlo haotičan, s porazima i razočarenjima kako u muzici, tako i u ljubavi. I posljednje tri godine sam odustao sasvim od pjevanja. Hvala Bogu što mi je pružio ruku i vratio me tamo gdje pripadam. Da sam znao da se moram vratiti na Balkan kako bih pronašao sreću, nikad ne bih ni otišao u Austriju.

Bez obzira na ishod ovog takmičenja, sigurni smo da Vam je muzika sudbina. Kako Vi sebe vidite u budućnosti?

– Ako Bog da, u narednim godinama bih pjevao, a kada malo ostarim, onda bih volio i komponovati. No, jednog dana bih htio otvoriti sopstveni studio u kojem bi mladi talenti dobijali besplatnu pomoć i kompozicije. Taj studio bi bio kreativno mjesto za mlade, talentovane umjetnike, gdje će moći ostvariti svoje ideje. Želim da dobiju šansu koja meni nije bila omogućena.

Biste li se zbog muzičke karijere doselili na Balkan?

– Kratko i jasno: DA! Balkan je prelijepo mjesto i svaki Balkanac koji živi u inozemstvu vratio bi se natrag, ako ima imalo šanse za prosperitet. Siromaštvo, korupcija i mržnja, koji vladaju Balkanom, natjerali su mnoge ljude da napuste svoje kuće. A, ako riješimo sve te probleme, oni bi se vratili natrag. Pjevao sam i u Austriji, no onako kako me je balkanska publika prihvatila nijedna druga nije. Zato znam gdje mi je mjesto.

Od koga ste, uopće, naslijedili talent – je li neko pjevao u Vašoj porodici? Imate li braće, sestara, čime se bave?

– Da, moj tata pjeva i svira harmoniku. Još kad sam bio mali, primijetio je da sam zaljubljen u muziku i on je bio moj jedini učitelj. Ali, i mama isto tako zna da “osjeti” dobru muziku i piše fantastične tekstove. Kada napišem neku novu pjesmu i ako se dopadne mojoj mami, onda znam da je dobra. Imam i dva brata: Dalibora (32) i Filipa (17). Dalibor nije u muzici, a Filip je talentiran za pjevanje i svira gitaru. Ipak, on želi da bude arhitekt. Za njega je muzika samo hobi. Ja sam jedini u porodici koji živi za muziku.

Zanima nas šta volite privatno da slušate, na kakvoj muzici ste odrastali, koga ste najviše slušali od domaćih izvođača…?

– Privatno sam slušao hip-hop i RnB, a s drugovima sam najčešče izlazio po hip-hop klubovima. Pjevati sam učio slušajući Stevieja Wondera, Michaela Jacksona, Boyz II Men, Princea, Justina Timberlakea, Ushera, Brunu Marsa, Davida Phelpsa, Backstreet Boys, Chrisa Browna, Whitney Houston, Mariah Carey. Od domaćih izvođača slušao sam Tošu Proeskog, Dinu Merlina, Željka Joksimovića.

Iako se niste profesionalno bavili muzikom, komponirali ste pjesmu “Više se ne vraćaš”. Kako je došlo do Vaše saradnje s Karolinom?

– Kao 18-godišnjak sam počeo pisati pjesme, a kako posljednjih 12 godina nije imao ko bi pisao za mene, sada imam mnogo svojih kompozicija. Originalna verzija pjesme “Više se ne vraćaš” napisana je na engleskom jeziku u Beču i zove se “You ain’t coming back”. Karolinu poznajem od 2008. godine. Upoznali smo se na jednoj bugarskoj televiziji i godinu kasnije sreli smo se u jednom skopljanskom studiju, gdje je čula nekoliko mojih pjesama, a ova joj se najviše dopala. Kad me pitala mogu li čuvati tu pjesmu za nju, rekao sam da mogu, jer je Karolina velika zvijezda u Makedoniji. Ponosan sam što je moja pjesma jedan od njenih najvećih hitova.

Jeste li zadovoljni mentorom kojeg ste dobili i šta ste do sada najbitnije od Željka naučili?

– Da, apsolutno. Vrlo sam zadovoljan. Čujemo se redovno i vrlo često vježbamo kod njega u studiju. Svaki put naučim nešto novo. Željko tačno zna gdje mogu biti bolji, kao, naprimjer, akcent, tačno disanje i tehnika, baš na tome u ovom trenutku i radimo.

Kada biste imali priliku da s nekom domaćom zvijezdom snimite duet, ko bi to bio?

– Tamara Todevska, Vlatko Lozanoski, Dino Merlin, Željko Joksimović, Emina Jahović, Toni Storaro…

Mnogi iskusni muzičari poput Tijane Dapčević ili Ogija Radovojevića su Vas javno podržali na svojim Twitter profilima… S obzirom na to da ste vrlo skromni, jesu li Vas takve reakcije iznenadile?

– Da dobiješ podršku i pozitivan feedback od profesionalaca uvijek je veliko i lijepo iznenađenje. Mnogo sam im zahvalan.

Je li Vam se, općenito, teško nositi s tako velikom navalom popularnosti koja Vas je sada zadesila?

– Ponekad pročitaš nešto i razočaraš se, jer te neko uvrijedio ili su novine napisale nešto što nisi rekao. Ali, popularnost ne doživljavam kao nešto veoma bitno, jer sam zauzet probama i ne razmišljam o tome jesam li popularan. Nije mi cilj da budem popularan, želim biti uspješan pjevač, a to je često povezano s popularnošću.

Upoznali smo neke Vaše ljepše strane i osobine. No, kada bismo Vas pitali za Vaše mane, šta biste nam odgovorili?

– (smijeh) Dopada mi se ovo pitanje! Kao i svaki čovjek na svijetu i ja imam svoje mane. Naprimjer, nedostaje mi pedantnost. Ipak, u mom haosu znam svoj red. Spavam i kupam se vrlo dugo…(smijeh). Zaljubljujem se vrlo lako i to mi je najveća mana.

U svom predstavljanju na “X Factoru” otkrili ste nam kako ste željeli postati mlad tata, ali to se nije desilo. Vjerujem da danas ima mnogo djevojaka koje bi željele osvojiti Vaše srce. Je li se, u međuvremenu, pojavila ona prava?

– Nažalost, još ne, ali sada je još teže pronaći onu pravu. Iskreno, sada baš i ne obraćam pažnju na to, više sam koncentriran na svoju karijeru.

Koja pjesma Vam baš uvijek popravi raspoloženje?

– “No diggity”, Blackstreet.

Ko je Vaš favorit na “X Factoru”?

– Ilma Karahmet, Mladen Lukić, Lukijan Ivanović, Haris Ćato, Doktori.

Pročitajte još