Ima se, troši se: Budžet koji kraljevska porodica izdvaja na odjeću povećao se za 4 miliona KM

Piše: Redakcija

Gotovo svako pojavljivanje najistaknutijih lica britanske kraljevske porodice zahtijeva i novu odjevnu kombinaciju. Iako je Kate Middleton poznata po tome da voli reciklirati i iznova nositi omiljene komade odjeće, Britanci su ostali šokirani najnovijim istraživanjem da je, otkako su se Meghan Markle i princ Harry zaručili, račun za kupovinu odjeće i modnih dodataka porastao sa 7 miliona KM na čak 11 miliona KM

Kada ste član kraljevske porodice, to sa sobom nosi niz pravila kojih se morate pridržavati, ali i mnogobrojnih obaveza koje morate ispunjavati. Svakodnevna događanja, na kojima se jednostavno morate pojavljivati, iziskuje i da imate popriličnu garderobu prepunu odjeće, obuće i modnih dodataka.

No, to ne znači da ćete, kao član kraljevske porodice, istu i platiti, posebno ako se radi o službenim događajima. I dok se dosad budžet dijelio na princa Charlesa, princa Williama i Kate Middleton te princa Harryja, otkako se posljednji zaručio, a potom i oženio Meghan Markle, povećali su se, i to poprilično, troškovi za nabavku nove garderobe.

Tako je u prošloj godini na sve događaje za odjeću potrošeno više od 11 miliona KM, dok je godinu prije utrošeno 7 miliona KM. To je porast od čak 4 miliona KM otkako je na scenu stupila Meghan Markle.

No, nije baš sve tu njena krivica. Naime, budžet kraljevske porodice na odjeću Meghan Markle počeo se trošiti tek nakon što se ona udala za Harryja, a do tada je sama potrošila skoro 40 hiljada KM kako bi izgledala dostojna kraljevske porodice na službenim događajima.

Zapravo, računica je sasvim jasna i dobro se zna zašto je toliko porastao budžet za odjeću – jer su princ William, princ Harry i Kate Middleton počeli dobivati sve više pozivnica za događaje otkako je tokom posljednje godine kraljica Elizabeta II smanjila svoja pojavljivanja.

Kako otkriva Telegraph, računi idu na ime princa Charlesa, koji troškove pokriva prihodima koje dobiva kao vojvoda od Cornwalla, dok putovanja plaća sama kraljica, a novac za to dolazi od poreznih obveznika.

Pročitajte još