Lionel Messi danas slavi rođendan

Piše: Redakcija

Prije 31. godinu u argentinskom gradu Rosario, kao sin radnika i čistačice, na svijet je došao Lionel Andrés Messi, danas jedan od najboljih i najplaćenijih igrača svijeta, igrač velike Barcelone, te kapiten i igrač – selektor reprezentacije Argentine.

U vrijeme kada je Messi bio dijete, Argentina je bila najgora država svijeta. U prezaduženoj Messijevoj domovini vladali su kriminal, korupcija, inflacija i nemiri, što nije bilo dobro tlo za razvoj nevjerovatano talentiranog dječaka kakav je bio mali Leo, kako ga zovu i danas. Imao je sreće, njegov talent je prepoznao jedan menadžer Barcelone koja je pristala platiti troškove liječenja. Naime, kada je imao 11 godina Messiju je ustanovljen problem sa hormonom rasta, a neki i danas vjeruju da je on blago autističan.

Za Barcelonu je prvi put nastupio u sezonu 2004/2005.  kao najmlađi igrač svih vremena u prvoj postavi kluba, najmlađi strijelac, postavši najmlađi igrač Barcelone koji je postigao pogodak u La Ligi. Do danas je za svoj klub postigao fantastičnih 277 golova i namjerava u Barci ostati do kraja karijere.

Messi je u rodnoj Argentini apsolutni heroj i slave ga na svakom koraku, uzdižući ga u nebesa, možda čak i više nego što treba. Argentina posljednjih godina igra loš, nezanimljiv fudbal, a i odnosi u reprezenataciji su loši. Nakon loših igara na Mundijalu u duelima sa Hrvatskom i Islandom, u Argentini je zavladala nacionalna žalost i ljutnja, a mnogi upuri prstom u Messija, optužujući ga da je privatizirao reprezantaciju, izbacivši iz nje igrače koju mu nisu prijatelji.

Messi je veliki igrač, ali nije ni savršen ni svemoguć. Izraz na njegovom licu, zabilježen  Bronitsiju, argentinskoj bazi na SP-u, govori da mu je izgleda dosta svega, ta da bi se rado vratio u svoju Barcelonu i u zagrljaj svoje lijepe supruge Antonelle Roccuzzo.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti