Kerim Zeljković: Dečko koji je “oživio” Odiseju

Piše: Redakcija

Devetnaestogodišnji Sarajlija Kerim Zeljković vjerovatno je u posljednjih 10 dana najčešće spominjano ime u regionalnim estradnim krugovima. Bili su dovoljni samo jedna pjesma i jedan nastup da za njega čuju svi koji iole imaju sluha. Ipak, za one koji nisu gledali njegov spektakularni nastup, Kerim je protekle subote u emisiji “Zvezde Granda” izveo čuvenu “Odiseju”, te publiku i žiri digao na noge. Mnogi su prošli u drugi krug, no, čini se da još niko nije proizveo takve reakcije. Ako je suditi prema broju pregleda Kerimovog nastupa na YouTubeu ili zahtjevima za prijateljstvo, koje svakodnevno dobija na Facebook, Kerimu se, u muzičkom svijetu, smiješi svijetla budućnost.

Nesuđeni rukometaš

– Smiješno mi je sve ovo što se dešava, nije normalno, treba to doživjeti. Udarao sam sebi šamare da se dozovem…(smijeh). To je nešto nevjerovatno. Facebook profil mi se popunio za dva dana otkako je emisija emitirana. Dostigao sam limit od 5.000 prijatelja. Samo 10 minuta nakon mog nastupa, ušao sam na svoj profil na FB, a tamo me čekalo 489 zahtjeva za prijateljstvo, 41 poruka i 39 notifikacija. Sve za 10 minuta! Znao sam da sam prošao dalje, ali nisam očekivao ovakvu euforiju, jer sam i ja reakcije žirija vidio tek na tom snimku. Nisam bio svjestan šta se dešavalo dok sam pjevao – prisjeća se Kerim i dodaje:

– Izašao sam na onu veliku scenu, vidio zavjesu ispred sebe, zatvorio oči, zamislio da sam u sobi i počeo pjevati. I, onda, čujem aplauz, kontam, raji se sviđa i, mislim, nije loše. Otvorim oči, blješte svjetla, svi aplaudiraju! Najviše me iznenadio Aca Lukas svojom rekacijom, kao i Šaban Šaulić kad je počeo govoriti: “Bravo, bravo”, pa tako 10 puta,..(smijeh). Puno srce mi je bilo i zbog žirija i zbog publike.

Iako posjeduje nevjerovatan talent, Kerim je svjestan da je za ovakvu reakciju javnosti bilo potrebno više – prava pjesma! “Odiseja”, numera koju je svojevremeno otpjevao Leo Martin i koja je od Kerima starija 34 godine, bila je pun pogodak.

kerim zeljkovic1

– Vjerujem da se zbog “Odiseje” sve, zapravo, ovako i odigralo. Da sam pjevao nešto od Saše Matića, Harisa Džinovića ili Šabana Šaulića, ne bi se ovo desilo, jer uglavnom svi pjevaju iste pjesme i već su dosadili žiriju. Ljudi su htjeli čuti nešto drugačije. Pjesmu mi je izabrao Jasmin Mangafić. Pročitao sam tekst i shvatio kakva je to poezija. Probao sam je otpjevati, Jasmin se oduševio i rekao: “Ovu ćemo, pa šta bude neka bude”.

Kerim nije pohađao muzičku školu, ali muzika i pjesma jesu njegova sudbina. Profesionalno se bavio rukometom, te igrao za sarajevsku “Bosnu”, “Olimpik”, “Igman”. Imao je ubojitu ljevicu. Trenirao je i nogomet, ali u našim klubovima, kaže, dalje prolaze samo babini sinovi. Uz takve nije imao mnogo šansi. Sa šest godina je počeo svirati gitaru, a talent je, kaže, naslijedio od svoje porodice.

– Kad sam imao 15 godina, sestra me odvela na karaoke takmičenje, koje se održavalo u gradu. Sjećam se kako sam imao tremu. Pjevao sam “Laže mjesec” od Harisa Džinovića i dobio ogroman aplauz. Zapravo, do tada nisam ni bio svjestan da znam pjevati. Kasnije, u drugom razredu Srednje turističke škole, trebao sam imati neki test i da ne bih dobio jedinicu, jer nikad nisam volio učiti, odem i prijavim se na ZMBT 6. Izbjegao sam lošu ocjenu, dobio opravdan čas, ali nisam se nešto previše trudio za to takmičenje. Nastavio sam pjevati i nakon toga, ništa ozbiljno. A, prošle godine sam upoznao producenta Jasmina Mangafića i tako je krenula naša saradnja. Već godinu me priprema za “Zvezde Granda”, a snimio sam i jednu autorsku pjesmu “Tugo moja”.

Kompletan tekst možete pročitati u printanom izdanju magazina “AZRA” ( br.877)

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti