Strogi protokoli: Evo ko od kraljevske porodice smije stajati na čuvenom balkonu i zašto

Piše: Redakcija
U Velikoj Britaniji, tačnije u Londonu, u toku su posljednje pripreme za ceremoniju Trooping the Colour, koja će se ove godine održati u subotu 9. juna, a baš kako tradicija nalaže, mnogobrojni članovi britanske kraljevske porodice pridružit će se kraljici Elizabeti II na balkonu Buckinghamske palače.

1748. godine odlučeno je da upravo taj dan bude ujedno i rođendan službenog vladara. Ta deklaracija zapravo je značila da će svaki kralj ili kraljica, počevši od kralja Georgea II, slaviti na dan kada zapravo i nisu rođeni. Tokom 19. stoljeća to se obilježavalo krajem maja, dok je u moderno doba prebačeno na subotu u junu.

Britanska kraljevska obitelj na balkonu Buckinghamske palače
Britanska kraljevska porodica

 

Ko smije stajati na balkonu?

A kada je riječ o tome ko se smije pojaviti na balkonu, te ko će gdje stajati, postoji, naravno, strogi protokol. Službena lista uzvanika ne postoji, budući da se ona slaže ovisno o događanju, no, na spisku je uvijek monarh, kao i njen ili njegov supružnik, te prvi i drugi u liniji za tron sa svojim supružnicima.

Uz to, drže se pravila – ‘bez prstena nema dolaska’, što znači da ako neko od članova kraljevske porodice nije u braku, nego u vezi, njegov ili njen dečko ili djevojka nije pozvan. Iako još uvijek nije službeno potvrđeno, ove godine prvi bi se put na balkonu trebala pojaviti i Meghan Markle.

Ko je započeo tradiciju?

Samu tradiciju započela je kraljica Viktorija 1851. godine, te je ona bila prvi monarh koja je s balkona pozdravljala svoj narod. Sedam godina kasnije odlučila je da joj se na balkonu pridruži i porodica na vjenčanju njene kćerke princeze Viktorije i tada je zapravo i rođena ta kraljevska tradicija za vjenčanja.

Ko gdje stoji?

U današnje vrijeme, kraljica i princ Philip stoje u samom centru balkona, osim ako nije riječ o kraljevskom vjenčanju, jer tada mladenci zauzimaju centralnu poziciju. Iako nije tačno specificirano gdje će stajati princ Charles i princ William, oni u većini slučajeva stoje jedan lijevo, drugi desno, a jedino je važno da oko same kraljice stoje upravo prvi i drugi u liniji za tron sa svojim porodicama.

Kraljica Elizabeta II i princ Philip

Kada se pojavljuje porodica?

Nakon što ona pregleda trupe, zajedno sa svojom porodicomsjeda u kočije koje ih voze u Buckinghamsku palaču. Tamo odlaze na balkon, i od tamo pozdravljaju okupljene. Među uzvanicima na balkonu su kraljičini potomci, ali i njena sestra te rođaci, a svi sa svojim supružnicima. 2016. godine, na balkonu je bilo više od 40 članova.

Vjenčanja

Scena u kojoj se novopečeni supružnici  prvi puta poljube upravo na balkonu Buckinghamske palače, među mnoštvom koje ih pozdravlja, odavno je postala dio tradicije. Stoga niti ne čudi da su svi ostali u čudu kada se to nije dogodilo.

Princ Charles i Lady Diana Spencer bili su prvi koji su se poljubili za gomilu obožavatelja ispod balkona, a nakon njih to su učinili i princ Andrew i Sarah Ferguson. Čak dva puta za publiku su se poljubili William i Kate, no razočaranje nije izostalo kada to nije napravo princ Harry s Meghan Markle.

Osim Harryja na balkonu se, nakon svojeg vjenčanja, nisu poljubili ni princ Edward, Peter Phillips ni Zara Phillips sa svojim supružnicima.

Jubileji

Najvažnije obljetnice zahtijevaju da se obilježe na čuvenom balkonu, no u puno manjem broju. Za kraljičin srebrni jubilej krunidbe 1977. godine, kojim je obilježila 25 godina na tronu, bilo je prisutno tek devet ljudi: kraljica, njen suprug, njihovo četvero djece te kraljičina majka, sestra i rođak.

25 godina kasnije, na zlatnom jubileju 2002. godine grupa se već povećala, budući da je svako od članova  već osnovao svoju porodicu. Dijamantni jubilej, povodom 60 godina od krunidbe, bila je sušta suprotnost svemu. Budući da je princ Philip završio u bolnici, iza kraljice su stajali tek princ Charles sa Camillom, princ William i Kate Middleton te princ Harry. Poruka je bila jasna – u budućnosti brojka uzvanika na balkonu drastično će se smanjiti, a jednom kada tron preuzme princ Charles, uz njega će stajati samo njegovi potomci sa svojim porodicama i njegova supruga.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti