Slika Vincenta Van Gogha prodana za 8,27 miliona dolara

Piše: Redakcija

Slika Vincenta Van Gogha “Fishing Net Menders in the Dunes” koja prikazuje žene koje rade na zemlji pod oblačnim nebom, prodana je na aukciji u Parizu za 8,27 miliona dolara.

Slika je inspirisana poljima okolo Haga. Van Gogh je imao 29 godina kada je naslikao i kada je još tražio svoj stil. Ovo je prva njegova fotografija koja se pojavila na aukciji u Francuskoj nakon 20 godina.

Očekivalo se da će biti prodana u rasponu od tri do pet miliona dolara. Kupio je aukcionar iz Sjeverne Amerike.

Rekordna cijena postignuta je u novembru prošle godine kada je njegova slika “Salvator Mundi” iz 15. stoljeća prodana za 450,3 miliona dolara. Ovih dana će biti izložena u muzeju Louvreu Abu Dhabiju.

Vincent Van Gogh je jedan od trojice najvećih slikara postimpresionizma i jedan od najcjenjenijih slikara uopće. Njegova najpoznatija djela su “Zvjezdana noć”, “Portret dr. Gacheta” i “Suncokreti”. Do svoje smrti 1890. godine naslikao je stotine djela od kojih samo dva morska pejzaža koja su nastala dok je živio u Holandiji. Jedan od njih je “Pogled na more u Scheveningenu” koji prikazuje i čestice pijeska koje je vjetar nanio dok je Van Gogh slikao to djelo.

Early Van Gogh artwork painted in 1982 sold for $8.3 million

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti