Rublje oprano na 40 stupnjeva ostaje prljavo?

Piše: Redakcija

Pranje rublja na 40 stupnjeva ne uklanja većinu bakterija iz rublja, otkriva jedno novo istraživanje. Rublje oprano na 40 stupnjeva sadrži samo 14% manje mikroba od neopranog rublja. Mikrobiolozi su otkrili i da jedan od četiri odjevna predmeta oprana na 40 stupnjeva sadrži tragove bakterije koja je u vezi s izmetom.

Naučnici su testirali više od sto odjevnih predmeta od kojih je pola bilo oprano na temperaturi od 40 stupnjeva, a pola neoprano. Otkrili su da oprane plišane igračke s kojima se igraju djeca imaju najviše bakerija izmeta i da donje rublje male djece općenito sadrži najviše bakterija. Dječje majice sadrže puno bakterija, dok ih je na jastucima i hlačama manje.

– Ljudi misle da će mašina ukloniti sve bakterije, ali samo zato što miriše lijepo i čisto ne znači i da je sasvim čisto. Pranje na nižim temperaturama može biti dobro za odjeću, ali ne i za vaše zdravlje. Niska temperatura pranja dozvoljava bakterijama da prelaze s rublja na kojem se nalaze na rublje na kome ih inače nema. Bakterije i virusi, među kojima je i Esherichia coli, mogu preživjeti na temperaturi manjoj od 60 stupnjeva, a na taj način se povećava rizik od infekcije.

Tokom zimskih mjeseci jako je važno spriječiti širenje mikroba. Ljekari preporučuju pranje na 60 stupnjeva ili više, jer će se na taj način ubiti bakterije i virusi. Na tenisicama opranim na niskoj temperaturi postoji čak 10.000 organizama povezanih s izmetnim tvarima, a samo u dvije kašikice vode koju koristi mašina za veš ima oko milion bakterija. Bakterije mogu ostati u mašini za veš i prenijeti se na sljedeću turu rublja, tako da ne znači puno to što odvojeno perete krpe, jer na njih može dospjeti bakterija s donjeg rublja. Kako biste bili potpuno sigurni, preporučuje se da pustite perilicu bar jednom mjesečno da radi na 90 stupnjeva bez rublja u njoj.

Izvor: Glas Slavonije

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti