Hakeri došli do lozinki za Gmail i Facebook? Mijenjajte šifre, instalirajte antivirusne softvere

Piše: Redakcija

Hakeri su pomoću zloćudnog softvera došli do imena i lozinki za gotovo dva miliona korisničkih računa na Facebooku, Googleu, Twitteru, Yahoou…

Učinili su to na još nepoznatom broju računara diljem svijeta tokom proteklih mjesec dana, pomoću zloćudnog softvera koji bilježi šta tipkate i tako krade osjetljive podatke te ih šalje hakerima, objavila je kompanija za kompjutersku sigurnost “Trustwave”.

Hakerskom operacijom obuhvaćeno je više od 93 hiljade web siteova. Počela je 21. novembra i moguće je da još uvijek traje.

Najviše je korisničkih podataka ukradeno za Facebook (318 hiljada), Gmail, Google+ i YouTube (70 hiljada), Yahoo (60 hiljada) i Twitter (22 hiljade), a među brojnijima je i LinkedIn (osam hiljada).

Stručnjaci te kompanije, piše CNN, otkrili su 24. novembra poslužitelj na koji su podaci odaslani u Nizozemskoj. Obavijestili su oštećene kompanije, potom i javnost. ADP, Facebook, LinkedIn i Twitter potvrdili su kako su kontaktirali korisnike čiji su podaci ukradeni te im resetirali lozinke. Google i Yahoo zasad se nisu oglasili.

Kako se zloćudni softver našao na toliko računara još uvijek nije poznato. Hakeri su ga postavili tako da informacije prosljeđuje putem posrednika, tako da je nemoguće tačno odrediti broj zaraženih računala.

Stoga nadogradite antivirusni softver, Adobe, Javu i preglednik za web koji koristite te, za svaki slučaj, promijenite lozinke ako koristite Facebook, Gmail, Twitter, LinkedIn i druge pogođene servise.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti