Slavna književnica Patricia Cronwell: Jack Trbosjek je britanski slikar Walter Sickert

Piše: Redakcija

Književnica Patricia Cornwell, tvrdi da su pronašli dokaze koji ukazuju da je najpoznatiji londonski serijski ubica Jack Trbosjek bio poznati umjetnik.

Američka autorica planira objaviti rezultate 11 godina dugog istraživanja koji ukazuju na Waltera Sickerta kao prvoosumnjičog  za ubistva u Whitechapelu u Istočnom Londonu,  1888.

Sickertovi obožavatelj kritizirali su prvu knjigu Patricie Cornwell “Portrait of a Killer: Jack the Ripper—Case Closed” iz 2002. koja je ukazivala na njegovu krivnju ali ona je nastavila raditi na slučaju idućih 11 godina. Kaže da sada ima puno više detalja i predviđa da će ljudi biti iznenađeni količinom i naravi dokaza koji povezuju Sickerta s kraljevskom porodicom.

– Imam osjećaj da sam ga probila.” rekla je Daily Mailu misleći na slučaj Jacka Trbosjeka.

– Vjerujem da je on Sickert i vjerujem u to više nego ikad prije.”

Cornwell je istraživala slučajeve s jednim od bivših zapovjednika u Scotland Yardu Johnom Grieveom. Analizirali su sva pisma koja je ubica slao policiji, pohranjena u Nacionalnom arhivu u Kewu. Priznaje da su svi dokazi posredni, tvrdi da je teško povjerovati da se vodeni pečati koje je koristio Jack Trbosjek baš slučajno nalaze na pismima koje je koristio Sickert.

– Hoćemo li ikada dokazati? Ne, kako bismo to dokazali?” rekla je Cornwell “Ovo su sve posredni dokazi i nakon toliko godina jedina naučna potvrda koju možemo dobiti je forenzička analiza, ali teško je pomiriti se s teorijom da su sve podudarnosti slučajne.” Priznaje da čak i ako je pisao pisma policijacu, to još ne znači da je Sickert i ubijao žene. Ipak “svaka bi se porota na suđenju borila s time, to su vrlo povjerljiva, ispovjednička, nasilna pisma.”

Patricia Cornwell veći je dio bogatstva koji je zaradila na hit krimićima uložila u istraživanje Jacka Trbosjeka. Kupila je Sickretov radni stol, 32 njegove slike i dala ih na DNK testiranje. Prema pisanju Evening Standarda, svoja otkrića namjerava objaviti iduće godine. “Imam puno više detalja koji ukazuju da je slavna teorija o kraljevskoj zavjeri vjerodostojna.” tvrdi Cornwell.

“Za početak, Sir William Gull bio je liječnik Kraljice Victorije. Pričalo se da je pomagao ubici da se riješi tijela ubijenih prostitutki. Dovoljno je reći da imam dokaze da je Sir William bio Sickertov porodični ljekar. Nakon što je preživjela lavinu napada likovnih kritičara i stručnjaka za Jacka Trobsjeka, Cornwell se sudi s kompanijom koju je unajmila da vodi financije istrage o slavnom slučaju.

Njezina knjiga bit će jo jedna u nizu teorija. Kad su ubistva otkrivena, policija je mislila da je Trbosjek mesar, jer je žrtve ubijala i unakazila osoba s očiglednim velikim znanjem anatomije, a većina tijela pronađena je blizu dokova na koje su brodovi iskrcavali meso za londonske trgovine.

Pronađeno je i nekoliko veza između ubice i kraljevske porodice, Prvo se sumnjalo na Sira Williama Witheya Gulla, kraljevskog ljekara, kojega su optuživali da je pomagao ubici da se riješi tijela, što je za mnoge ukazivalo na mogućnost da je ubica pripadnik kraljevske porodice i da je slučaj zataškan. No mnogi su upravo Sira Williama optuživali da je ubica.

Drugi sumnjivac bio je lični ljekar kraljice Victorie Sir John Williams koji je u vrijeme ubistava ima ordinaciju u Whitechapelu. Prema jednoj teoriji ubica je bio unuk kraljice Victorije princ Albert Victor, poznat i kao vojvoda od Clarencea. Policija je kao glavnog osumnjičenog jedno vrijeme istraživala trgovca pamukom Jamesa Maybricka, a na mogućnost da je ubijao ukazali su kasnije objavljeni dijelovi njegovih dnevnika.

Među sumnjivcima bili su još Montague John Druitt, advokat iz Dorseta koji se nedugo nakon ubistva bacio u Temzu, zatim Seweryn Klosowski znan i pravim imenom George Chapman koji je otrovao tri svoje žene i za to je obješen 1903., policija je sumnjala i na Aarona Kosminskog koji je poludio od toga i umro u ludnici Colney Hatch, zatim dr. Thomasa neila Creama koji je obješen jer je strihninom otrovao četiri londonske prostitutke.

Među bizarnijim teorijama bile su one koje okrivljuju autora Alise u zemlji čudesa Lewisa Carrolla koji je u vrijeme ubistava predavao na oksfordskom koledžu Christ Churchu i oca Winstona Churchilla Lorda Randolpha Churchilla, a također ima teoretičara koji su uvjreni da je prostitutke ubijala žena po imenu Jill, što je bila početna teorija istražitelja koji su radili na slučaju.

Izvor: The Telegraph

[nggallery id=375]

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti