SAD: Bogataši grade luksuzna skloništa za Sudnji dan

Piše: Redakcija

Bogate porodice širom SAD-a ulažu velike količine novca kako bi se zaštitile od neželjenih napada, prirodnih katastrofa ili apokalipse, piše Forbes.


Sigurnost doma je u posljednje vrijeme postala opsesija, a fabrike koje zabrinutim vlasnicima osiguravaju futuristička pomagala otkrile su detalje o skupocenim bunkerima, tajnim prolazima, sigurnim sobama i softverima za prepoznavanje.

Chick Polac, predsjednik kompanije za dizajn i izgradnju iz New Yorka Polac &Partners je rekao da je, iako je sigurnost oduvijek bila važna bogatim kupcima, trošenje za tu stavku primjetno poraslo u posljednjih pet godina.

A ono što se u te svrhe može pronaći je stvarno kao iz najboljih naučno-fantastičnih filmova.

Jedan Izraelac je proveo tri godine izrađujući softver za prepoznavanje lica, glasa i pokreta tako da vlasnici kuća koji su ga nabavili mogu zauvijek da zaborave ključ.

Creative Home Engineering u Arizoni osmišljava i gradi tajne prolaze skrivene iza polica, garderoba, zidova.

Ulaz u tajni tunel ka bunkeru u jednoj od vila
Amerckan S. Door Company se u posljednjih 30 godina specijalizirala za izgradnju sigurnih soba za privatne objekte, fabrike i međunarodne organizacije.

Godišnje prodaju 50-60 posebno izrađenih vrata otpornih na metke i s elektromagnetnim bravama, od kojih svaka koštaju po 20.000 dolara.

Fabrika FLIR Sistems iz Oregona izrađuje infracrvene kamere koje očitavaju toplinu svega do 15 kilometara udaljenosti.

Među onima koji žive izuzetno sigurno je i Al V. Corbi vlasnik firme Strategic Armored and Fortified Environments, čiji je dom na Hollywood hillsu osiguran naprednim sistemima osiguranja.

Osim biometrijskog sistema za prepoznavanje i specijalne gvozdene konstrukcije koja je ugrađena u kuću kao zaštita od zemljotresa, ispod kuće postoji i bunker za spas od atomskih i hemijskih napada s dovoljnim zalihama vode hrane i lijekova da porodica u njemu može da preživi od tri do šest mjeseci.

Corbi za svoje klijente osmišljava bunkere koji se protežu na nekoliko stotina kvadratnih metara, a najčešće im se pristupa kroz kamine ili vrata koja se podižu.

U ovim bunkerima se nalaze dovoljne zalihe hrane, vode i medicinskih potrepština a u nekima ima i bioskopa, restorana i spa soba, tako da bi u njima mogle da prežive i do tri generacije jedne porodice.

– Bili bi to novi Adam i Eva koji bi sve počeli iz početka – rekao je Corbi a prenosi Blic.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti