Kako se najbolje zagrijati zimi?

Piše: Redakcija

Stalne promjene temperatura zimi opasne su za zdravlje. Velika razlika između ugrijanog doma i vanjske temperature potiče promjene u krvnim žilama, ali i Raynaudovu bolest, upozorava John Scurr, britanski hirurg iz Univerzitetske bolnice College London.

Krvne žile se privremeno grče i “isušuju” zbog čega nam je hladno i osjećamo bol. Zbog toga temperaturna razlika između unutarnje i vanjske temperature ne smije biti prevelika. Najbolje je termostat držati između 18 i 20 Celzijevih stupnjeva, dodao je.

Zimi je bolje piti beskofeinsku kavu

Kofein rashlađuje i zato nije dobar u zimskim danima. On blokira receptore u krvnim žilama i sprečava sužavanje zbog čega brže gube toplinu. Bolji izbor su beskofeinski napitci i biljni čajevi, piše “Daily Mail”.

Ruke u džepovima neće vas ugrijati

Kad nam je hladno, instinktivno stavljamo ruke u džepove. Bolje je držati ruke vani i lagano ih njihati prilikom kretanja jer se tako poboljšava cirkulaciju, a tijelo brže zagrijava.

Započnite dan proteinima

Hrana bogata proteinom brže zagrijava tijelo nego ugljikohidrati i masti. Organizam se treba više truditi da bi obradio proteine nego bilo koje druge sastojke zbog čega se poboljšava cirkulacija, a temperatura raste.

Dan je idealno započeti heljdinom kašom, orašastim plodovima i jogurtom jer će vas te namirnice zasigurno zagrijati, tvrdi britanska nutricionistica dr. Sarah Schenker. Heljdinu kašu možete zamijeniti i drugim žitaricama.

Vunena kapa nije najbolji izbor

Gotovo 30 posto topline organizam gubi kroz glavu, nos, uši i grlo. Zato je važno nositi kapu koja pokriva uši, a bolja je ona od flisa nego od vune jer djeluje poput izolacije i zadržava toplinu.

Osim kape, važno je pripaziti na disanje. Treba disati kroz nos, a ne kroz usta. Nos i sinusi filtriraju i zagrijavaju zrak pa se osjećamo toplo, dok se disanjem na usta zrak ne grije.

Razgibajte prste prije spavanja

Vježbanje i rastezanje ispod prekrivača zagrijat će tijelo. Dovoljno je 20 puta zgrčiti i izravnati nožne prste pa 10 puta kružnim pokretima rastegnuti gležnjeve. Te će vježbe poboljšati cirkulaciju i bit će vam toplije, ističe psihoterapeut Sammy Margo.

Nemojte zaboraviti na hidratantne kreme

Oštećena koža brže gubi toplinu zato što upala dovodi krv sve do površine. U posebnoj opasnosti su oni koji pate od ekcema i dermatitisa zato što se njihovo tijelo brže ohladi. Upravo je zbog toga u zimskim mjesecima važno pojačati beauty rutinu i kožu nahraniti intenzivnijim kremama.

Zagrijte papuče na radijatoru

U hladnijim mjesecima tijelo usporava dotok krvi u ekstremitete kako bi imalo više za vitalne organe. Zbog toga su noge često hladne. Dovoljno je papuče ili cipele staviti ispod radijatora ili još bolje, čarape na radijator, da bi se noge ugrijale i duže ostale tople.

Pripazite na torzo

Zimi treba pripaziti da je trbuh dobro zaštićen. Kako tijelo usporava dotok krvi u ekstremitete, ona se nakuplja u torzu pa ju je važno zagrijati. Potkošulje i majica ispod džempera pomoći će u zadržavanju topline.

Stolac za njihanje ima još jednu svrhu – grijanje

Sjedenje u stolcu za njihanje ne djeluje samo terapeutski na um već i na tijelo. Dok sjedite mirno, tijelo gubi toplinu zato što mišići miruju, no na stolcu za njihanje oni se gibaju i zagrijavaju.

Druženje s prijateljima grije

Ljudima koji se ne druže s prijateljima češće je hladnije nego onima koji vole popiti kavu ili otići na tulum s društvom, potvrdila je studija kanadskog Sveučilišta Toronto. Druženje skreće pažnju s temperature i pruža osjećaj topline.

Prisjećanje sretnih trenutaka grije

Evociranje sretnih trenutaka donosi osjećaj topline, pokazalo je istraživanje britanskog Univerziteta Southampton. Ispitanici su trebali razmisliti o prošlosti i potom procijeniti sobnu temperaturu. Oni koji su se s nostalgijom sjećali prošlosti osjećali su se toplije. Naučnici vjeruju da nostalgija ponovno stvara osjećaj fizičke ugode, te tako povećava toleranciju na hladnoću.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti