Svadbena groznica: Najjače i najskuplje osiguranje koje je Britanija ikad imala

Piše: Redakcija

Veliku Britaniju već nekoliko dana trese svadbena groznica, te je sve u duhu vjenčanja princa Harryja i Meghan Markle. U Londonu i okolici već sedmicama je nemoguće iznajmiti slobodnu sobu ili hotelski smještaj, a u malenom mjestašcu Windsor u subotu se očekuje 100 hiljada ljudi koji će htjeti pozdraviti novopečene mladence.

Kako bi sve prošlo glatko i bez ikakvog incidenta, osiguranje je dignuto na visoku razinu. Strani mediji pišu kako na otoku ne pamte ovakve sigurnosne mjere te napominju kako će ovo definitivno biti jedno od najskupljih kraljevskih događaja do sada.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Naime, kada su se vjenčali princ William i Kate Middleton 29. aprila 2011. godine, osiguranje je bilo također vrlo bitno. Jasno, ni ne očekuje se ništa drugačije budući da je William drugi u redu za nasljedstvo i budući engleski kralj. Za zaštitu je tada izdvojeno 27 miliona dolara.

Od tada je prošlo sedam godina, a u svijetu su se u međuvremenu zaredali mnogi teroristički napadi i prijetnje, kraljevstvo je stoga za vjenčanje mlađeg princa Harryja podignulo ljestvicu. Ove godine za osiguranje je izdvojeno između 32 i 40 miliona dolara. Tačan iznos još nije potvrđen.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

Takav iznos trebao bi pokriti honorare za policijsko osoblje koje sudjeluje u osiguravanju vjenčanja i mladenaca, kao i snajperiste na krovovima, ali i tehnologiju za rušenje dronova koji su zabranjeni na posjedu Windsora.

Zabranu je izdala kraljica Elizabeta, a vrijedi za dan vjenčanja 19. maj, kao i za dan poslije, 20. maja.

Britanska policija
Britanska policija

– Ovo vjenčanje bit će jako teško osigurati. Windsor ima male ulice popločene kamenjem. Kako tačno osigurati nekoliko kilometara malenog srednjovjekovnog gradića s toliko prolaza, ali i zelenih otvorenih površina? –  prokomentirao je Dai Davies, bivši šef kraljevske zaštite.

Britanska policija
Britanska policija

Isto tako veliku ulogu igra i to što će u vanjskom dijelu dvorca Windsor biti više od 2000 posjetitelja koje su lično pozvali mladenci. Radi se o odabranom stanovništvu, učenicima dvije škole, kao i djelatnicima humanitarnih organizacija.

Zbog toga je već potpisana inicijativa pobunjenih građana koji nisu za takvu odluku.

– Kraljevsko vjenčanje je privatni, olični događaj, pretvoren u nacionalnu priliku. Porezni obveznici stoga ne bi trebali finansirati privatno vjenčanje, bez obzira na to ko se ženi – govore iz skupine ‘Republika’ koji su za sada prikupili 30 hiljada potpisa.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti