Ne toliko koliko biste pomislili: Koliko je bogata Kraljica Elizabetha…

Piše: Redakcija

Kraljica Elizabetha i kraljevska porodica i nisu toliko bogati koliko biste možda očekivali, piše CNN koji se pozabavio izvorima njihovih prihoda.

 Lično bogatstvo kraljice Elizabethe, prema procjeni britanskih medija, vrijedi do 360 miliona funti, što je nešto više od 800 miliona KM. Iako nije riječ o malom novcu, Sunday Times navodi kako većim bogatstvom raspolaže više od 320 Britanaca.

Većinu prihoda kraljica i njezin nasljednik, princ Charles dobivaju od vlade Velike Britanije i svojih privatnih posjeda. Dio sredstava namijenjenih kraljevskoj porodici dobivaju i princ William i njegova supruga Kate, vojvotkinja od Cambridgea, kao i princ Harry, koji sitno broji do vjenčanja s američkom glumicom Meghan Markle.

Tri glavna izvora prihoda kraljice Elizabethe su sredstva koja joj uplaćuje vlada, zatim vlasništvo nad vojvodstvom Lancaster te njezino lično bogatstvo i ulaganja.

U poslovnoj godini 2016./2017. kraljica je tako dobila 42,8 miliona funti (oko 95 miliona KM) oslobođenih od plaćanja poreza. Projekcije za tekuću fiskalnu godinu govore kako će kraljici biti uplaćeno 78 posto više ovih sredstava, što je 76,1 milion funti (oko 170 miliona KM).

Njen drugi važan izvor prihoda je vojvodstvo Lancaster, privatni posjedi koji datiraju iz 1265. godine i obuhvataju trgovačke, poljoprivredne i stambene nekretnine. U posljednjoj fiskalnoj godini kraljici je ono uprihodilo 19,2 miliona funti (oko 43 miliona KM). Taj novac ona koristi za službene i privatne troškove, a uključuje i troškove drugih članova kraljevske porodice koji obavljaju službene dužnosti u njezino ime.

Kraljica ima i svoju ličnu imovinu. Dvorac Balmoral u Škotskoj i imanje Sandringham u istočnoj Engleskoj naslijedila je od svog oca, a oboje su omiljena utočišta kraljevske porodice. Osim nekretnina, posjeduje vrlo vrijednu zbirku poštanskih marki, brojna umjetnička djela i portfelj dionica.

Tu je i ostala imovina koja je usko vezana uz kraljicu, kao što su obredni nakit i razna umjetnička djela, koji su u vlasništvu dobrotvorne organizacije Royal Collection Trust.

Kraljicin suprug, princ Philip, vojvoda od Edinburgha, također prima godišnji paušal u iznosu 359 hiljada funti (oko 800 hiljada KM) za finansiranje službenih dužnosti. Nakon više od šezdeset godina javne službe princ Philip je prošle godine otišao u penziju.

Princ Charles i njegova supruga Camilla, znana i kao princeza od Walesa ili vojvotkinja od Cornwalla, do svojih prihoda dolaze iz javnih i privatnih izvora.

Preko 90 posto njihovih prihoda dolazi s privatnih posjeda vojvodstva Cornwalla, osnovanog 1337. godine kako bi osigurao prihod nasljedniku prijestolja. Vojvodstvo Cornwall posjeduje i upravlja zemljištima u ruralnim i urbanim područjima, zbirkom otoka i vikendicama za najam u mjestima poput Walesa i Cornwalla.

Kada Meghan Markle i službeno postane dio obitelji, princ Charles imat će diskrecijsko pravo paru udijeliti više novca.

Princ William, njegova supruga Kate i princ Harry također primaju naknade za troškove kad u ime kraljice obavljaju službene dužnosti, a mladi prinčevi su pored toga naslijedili imovinu pokojne majke, princeze Diane.

Osim princa Charlesa, kraljica Elizabeta II ima još troje djece, koji također imaju svoje supružnike, djecu i unučad. Informacije o njihovim primanjima prilično su ograničene.

Dvoje najmlađe kraljičine djece – Andrew, vojvoda od Yorka, i Edward, grof od Wessexa, podržavaju monarhiju radeći puno radno vrijeme, što uključuje i službene dužnosti u ime svoje majke.

Kraljica mlađim sinovima za službene dužnosti isplaćuje naknadu iz sredstava Sovereign Granta i vojvodstva Lancastera.

Od novih generacija kraljevske obitelji očekuje se stvaranje vlastitih profesionalnih karijera i zahtijeva veća nezavisnost. U tom smjeru već su krenule kćerke vojvode od Yorka, princeze Beatrice i Eugenie. U svojim poslovnim i umjetničkim vodama odrađuju puno radno vrijeme, ali finansijski ih podupire i otac Andrew kraljevskim novcima, prenosi Tportal.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti