Manje soli i više ljutog: Šta to obara krvni pritisak

Piše: Redakcija
Izgleda da ljudi koji volje ljutu hrana imaju manju potrebu za solju te imaju niži krvni pritisak, što potencijalno smanjuje njihov rizik od srčanog i moždanog udara, ukazuje nova studija. Oni u prosjeku konzumiraju 10,3 grama soli dnevno, dok osobe koje ne vole ljuto konzumiraju u prosjeku 13,4 grama soli dnevno.

Smatra se da rezultati ove studije ukazuju da se pomoću unosa ljute hrane može smanjiti unos soli te sniziti krvni pritisak, bez obzira na vrstu i količinu hrane. Od ranije je poznato da osobe koje unose veće količine soli imaju veći rizik od srčanog udara, zatajivanja srca i moždanog udara, prenosi Zdravlje u kući.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti