Veliki mitovi o starenju

Piše: Redakcija

Svi mislimo da znamo šta će nam se dogoditi jednom kad ostarimo – dobiti ćemo bore, izgubit ćemo želju za životom i postat ćemo zaboravni, zar ne? Zapravo je riječ o stvarima koje se nam mogu dogoditi samo ako ne vodimo brigu o sebi, a to su samo neki u nizu uobičajenih mitova i zabluda kad se raspravlja o temi starenja.

Demencija je neizbježna

Ovo je jedan od najvećih mitova o starenju, a zapravo je riječ o velikoj gluposti. Evo šta o demenciji kažu stručnjaci: Demencija je postupan gubitak mentalnih sposobnosti, što rezultira gubitkom memorije, promjenama osobnosti, te gubitku socijalnih sposobnosti. Demencija nije normalan dio starenja, a većina ljudi je nikad ne razvije!

Dakle, uz dovoljno fizičke aktivnosti i kretanja, zdravu prehranu i što manje stresa demencija se može izbjeći. Preporučuju se i mentalne igrice i mozgalice koje će stimulirati moždane vijuge i održavati ih aktivnima. Vježbajte, hranite se zdravo i uživajte u životu i zasigurno nećete imati problema s demencijom.

U 40-im ste? Prekasno je za vježbanje!

Za vježbanje nikad nije kasno! Čak i ako se nikad u životu niste bavili vježbanjem, možete započeti kad god želite, bez obzira imali 40, 50 ili više godina. Naravno, bolje je početi s vježbanjem što prije jer ono donosi brojne zdravstvene prednosti. Dakle, ako još niste, krenite s vježbanjem.

Bore će se pojaviti i ne možete učiniti ništa

Ovo je još jedan u nizu mitova o starenju. Ako vodite pravilnu brigu o njezi svoje kože, pojavu bora možete znatno usporiti i svesti ih na minimum. Isto tako, važno je paziti na prehranu, piti puno vode, ne pušiti i izbjegavati alkohol. Korištenje kvalitetnih hidratantnih krema može biti od velike pomoći, a pobrinite se i da svoju kožu uvijek zaštitite od sunca. Baš kao i kod vježbanja, za ove stvari nikad nije kasno, počnite već danas.

Jednom kad ostarite možete zaboraviti na seks

Jeste li znali da hormoni koje tijelo oslobađa kod seksualnog odnosa zapravo mogu pomoći u borbi protiv starenja? Ovo je razlog više da što češće vodite ljubav sa svojim partnerom. Što više seksa imate, više će biti i hormona koji pozitivno utječu na izgled vaše kože, a i osjećat ćete se puno bolje.

Morate biti svjesni kako je starenje dio života, a imajte uvijek na umu da ono ne donosi samo bore, sijedu kosu, zamagljen vid i zdravstvene probleme, već ima i svoje brojne prednosti i lijepe strane. Svaka faza života ima svoje prednosti i nedostatke, no starenje donosi zrelost i iskustvo u svakom smislu riječi u svim aspektima života, uživajte u njemu i prepustite mu se, bez obzira na godine.

 

Pročitajte još