Protiv Romana Polanskog povučena optužnica

Piše: Redakcija

Reditelj Roman Polanski koji je optužen da je silovao maloljetnicu i kojem je Akademija za filmsku umjetnost i nauku oduzela članstvo, kaže da su se pokretu mnogi pridružili iz straha. Roman Polanski koji je optužen da je silovao djevojčicu 1977. godine, koja je tada imala 13 godina, kaže za poljski “Newsweek” da je pokret koji se zalaže protiv seksualnog nasilja na poslu #MeToo krajnje “licemjeran” i da se ljudi širom svijeta njemu pridružuju jer “žive u strahu”. Iako je optužnica protiv Polanskog povučena, jer je slučaj zastario, Akademija za filmsku umjetnost i nauku je donijela odluku da slavnom reditelju oduzme članstvo. Slično je prošao i Bill Cosby, koji je proglašen krivim za tri seksualna napada, od kojih svaki nosi kaznu od deset godina zatvora.

Iako je izbačen sa Akademije nakon pedesetogodišnjeg članstva, Polanskom je dozvoljeno da zadrži osvojenog Oskara za filma “The Pianist” iz 2002. godine.

– Ova situacija je presmiješna – kazao je Polanski u intervjuu.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti