Ovo morate reći kćerki prije nego odraste

Piše: Redakcija

To su samo neke od poruka koje bismo morali prenijeti kćerkama prije nego što odrastu. Moramo ih naučiti da prije svega vole sebe i da kažu što misle, ali i da shvate da nije svaki problem kraj svijeta.

Autorica Jenna McCarthy skupila je 20 zabavnih i dirljivih poruka s kojima bi majke trebale upoznati svoje kćerke prije nego što odrastu.

Naučite snagu riječi NE
Naravno, nijedna majka ne voli kad joj kći kaže ne, neću ili ne mogu, ali u velikom i strašnom svijetu bit ćete suočene s mnogim teškim izborima. Počevši od dječaka, preko alkohola do neprimjerenih fotografija na Instagramu ili Facebooku. Ne zaboravite da opasnost vreba na svakom koraku. Poznat vam je onaj glasić u glavi koji tiho, ali uporno ponavlja da ono što činite možda nije u redu? E pa, poslušajte ga! I najvažnije, naučite reći NE! Nećemo lagati, puno puta vam to neće biti lako reći, ali budite sigurne da će vam na kraju biti drago što ste to rekle.

Više vremena trošite brinući se oko toga koliko ste lijepe iznutra nego izvana
Posve je u redu biti ponosna na svoj izgled i htjeti izgledati lijepo. Ali ako je izgled sve što vas zanima, onda to nije dobro. Da, lijepe ste, štoviše prekrasne, ali isto tako imajte na umu da to nije ono što ste same postigle. Takve ste jednostavne rođene. Zahvalite dobrim genima i nikad ne zaboravite da prava ljepota dolazi iznutra. I ne, to nije jedna od onih izlizanih rečenica.

Materijalne stvari neće vas učiniti sretnima
U trenutku dok žudite za tom haljinom/cipelama/torbom/rolama/pernicom istinski ćete vjerovati da nećete biti sretne dok to i ne dobijete. Ali stvari pucaju, gube se, istroše, izađu iz mode i postanu totalno uncool. Cure, istinski sretne bit ćete tek kad naučite cijeniti ono što već imate.

Neke cure su jednostavno zlice
Budite posebno oprezne kad birate prijateljice. Cure znaju biti jako neugodne, ljubomorne, sitničave i okrutne. Neke će vam lagati i pretvarati se da su vam prijateljice ili će vam jednostavno zadati nizak udarac kad to najmanje budete očekivale. I to će gadno boljeti baš svaki put. Još ako niste pripremljene na sve to, njihovi postupci i geste boljet će daleko više.

Prijateljice će vam spasiti život
Da, već smo rekle, cure ponekad znaju biti opake, ali kad jednom nađete pravu, istinsku prijateljicu, odanu i punu povjerenja, čuvajte je kao nešto najvrednije u životu. Jer ona to i jest. Momci, a kasnije muškarci, dolaze i odlaze iz vašeg života, ali prava prijateljica bit će s vama do kraja života, u najboljim i najgorim trenucima i svemu onom između njih.

Nemojte suditi drugim ljudima (iako će oni suditi vama)
To je kvaka 22. Učimo vas da ne sudite drugim ljudima zbog toga kako su odjeveni ili kako izgledaju, ali nažalost, ostatak svijeta neće se držati tih pravila. Zapamtite to kad si utuvite u glavu da morate pokazati pupak u novom kratkom topiću, napraviti piercing na jeziku ili obojiti kosu u nebeskoplavu boju. To vam sada neće puno značiti, ali pričekajte dok ne odete na prvi razgovor na posao ili na upoznavanje s njegovim roditeljima…

Grudi su tako precijenjene…
Sve dok ne narastu željet ćete ih. A kad konačno narastu, postat ćete opsjednute njima. Jesu li dovoljno velike? Jesu li možda prevelike? Je li jedna veća od druge? (I odgovor je – da, vjerovatno jest. Svaka dojka na svijetu je drugačija, pa čak i one dvije koje dijele isti grudnjak. Prihvatite to i prestani se time zamarati.) Bez obzira kako se osjećale zbog svojih grudi, ne zaboravite da ih ne zovemo bez razloga “intimnim dijelovima tijela”. Stoga sebi učinite, ne samo sebi, već i nama, uslugu i prekrijte ih. Zar zbilja na taj način želite privlačiti pažnju?

Upoznajte svoju nenu
Znamo da volite svoju nenu, ali jeste li se potrudili zaista razgovarati s njom? Ona ima bogato životno iskustvo u ženskoj koži i bila bi šteta ne pokušati upiti koje zrnce mudrosti od nje. Pitajte je kako joj je bilo odrastati, o prvom dečku koji joj se sviđao, o tome kako je znala što želi biti kad odraste. Tužna je istina to da ona neće biti zauvijek pored vas, stoga ne propustite priliku upoznati je dok još imate vremena.

Srednja škola nije stvaran život
Činit će se kao da je puno toga na kocki. Želite se sprijateljiti s kul curama u školi, a još ste i zaljubljene u najpopularnijeg dečka u školi. Ali, vjerujte nam, život će postati još zanimljiviji kad krenete na fakultet i nakon toga u život. Pa što ako niste upali u popularnu ekipu u srednjoj školi? Ili najzgodniji dečko ne primjećuje da postojite? Neko svoj vrhunac doživi u srednjoj školi, a neko kasnije u životu. Pa sad same zaključite što je bitnije…

Morate prvo voljeti sebe
Nećete se sviđati baš svakome i to je sasvim u redu. Žene često znaju opsesivno željeti da ih svi odobravaju, ali to je u stvarnosti nemoguće. Jedina osoba koja vas apsolutno mora voljeti ste vi same. Dok god gledate curu u ogledalu i znate da donosite odluke koje su dobre za nju, pa čak i ako te odluke nisu drage nekom drugom, znajte da ne možete pogriješiti.

I više je nego u redu čekati
Drugi su već odavno izmijenili prve poljupce, prošli hvatanje u parku i čini se da bi mogli otići i korak dalje, a vama je strahovito neugodno i od samog razgovora o seksu. No to je, vjerovale ili ne, jako dobar znak. On vam jednostavno govori da niste spremni. Jednog dana ćete biti i nema smisla ubrzavati stvari. Teško da je iko ikad požalio zbog toga što se nije žurio, a puno cura kasnije požali jer su previše žurile u nekim stvarima.

Seks bi trebao biti zabavan
Ne biste se trebale žuriti sa seksom, ali kad se budete osjećale potpuno spremnima, upamtite samo jedno – seks bi trebao biti zabavan, jako zabavan. Ako vašem partneru nije stalo do toga da se osjećate ugodno, i u emocionalnom i u fizičkom smislu, ili vi same ne znate dovoljno o svom tijelu da biste mu mogli reći što želite, onda se držite prethodne lekcije i sačekajte još malo jer očito – niste spremne.

Nije svaki problem kraj svijeta
Ako svako razočarenje ili dilemu s kojom se susrećete doživljavate kao najveći udarac u životu, nikom nećete biti simpatični. Ko voli kraljice drame? Trebat će vam vremena da počnete gledati stvari iz drugačije perspektive. Kad se suočite s novim problemom, najbolje je da se zapitate “hoće li mi ovo zaista biti toliko važno i za pet minuta/dana/mjeseci/godina?”.

Ne upoređujte se s drugima
Možda ovo ne želite čuti, ali uvijek će neko biti ljepši, talentiraniji ili bogatiji od vas. Uspješniji u sportu ili kreativniji. Ipak, nikako nemojte zato pretpostavljati da je njen ili njegov život bolji ili sretniji od vašeg. Život nije takmičenje, nego putovanje. A na vama je da radite na tome da to bude najbolje moguće putovanje.

To je, ipak, samo kosa
Frčkat ćete je, pa ravnati, vezati, plesti. Poželjeti da je gušća, duža, valovitija ili ravnija. A tek boja… htjet ćete tamniju, svjetliju, izražajniju, eksperimentirati s dužinama i nijansama. Nebrojene sate provest ćete čupkajući ispucale vrhove. A zbog čega? Pa to je samo kosa. Život je previše dragocjen da se protrati toliko vremena na potragu za savršenom frizurom. Ako vam se ne sviđa kako izgleda danas, jednostavno stavite kapu ili šešir, izađite i zabavite se.

Biti pametan je kul
Ponekad ćete se osjećati kao da morate skrivati da ste pametne. Ali nemojte! Nemojte nikad, ama baš nikad, omalovažavati sebe ili se praviti glupavima samo da biste djelovali više kul ili bile simpatičnije nekom dečku. Znamo da u određenom trenutku života, koji srećom kratko traje, vaši vršnjaci misle da mozak imaju samo najteži štreberi. Ako odlučite koristiti mozak, vjerujte, nikad nećete zažaliti.

Nemojte izgubiti sebe zbog muškarca
Cilj zabavljanja je pronaći muškarca kojem ćete se sviđati onakve kakve ste. Nemojte se nikad pretvarati da ste lude za nogometom, Formulom 1, art filmovima ili igricom Call of Duty 2 samo zato što je to njemu super. Isto tako se nemojte pretvarati da ne gledate romantične filmove ili da ne slušate Massima jer je to njemu, eto, bezveze. Puno je muškaraca kojima ćete se ne samo sviđati, već će, vjerujte, obožavati čak i one najmanje stvari koje vas određuju. Pričekajte jednog od njih.

Recite što mislite
Ne mislimo pritom na kukanje ili hvalisanje – kad imate mišljenje o nečem, to glasno i kažite. Ili kad osjećate da se neko ne odnosi pošteno prema vama, iskažite svoje mišljenje. Reagirajte na nepravdu. To je vaše pravo i vaša obaveza. Možda ćete time nekome dignuti pritisak, a možda ćete ga i impresionirati. Kakogod bilo, i jedno i drugo je OK.

Vi imate moć nad momcima
U jednom trenutku shvatit ćete: vi ste razlog zbog kojeg on počne mucati i zbog kojeg mu se znoje dlanovi. Zbunjujući je osjećaj kad shvatite da posjedujete čarobne ženske moći. Ali nikad ne zaboravite da s velikom moći dolazi i velika odgovornost. Stoga budite nježne i nikad okrutne prema njima ako su oni fer prema vama. Uostalom, i muškarci mogu patiti od slomljenog srca…

I na kraju…
Bit će dana kad ćete nas mrziti, ali ne zaboravite da vas mi, vaše mame, u svakom trenutku volimo. Nadamo se da ćete biti dovoljno pametne da nam to ne kažete u lice, ali prihvatamo činjenicu da će sigurno biti trenutka kad ćete nas prezirati. Sve kćerke misle da ih njihove majke jednostavno ne mogu, ne žele ili nikad neće shvatiti. Ali ako nas već tih trenutaka odlučite mrziti, čak i ako nam to kažete naglas i u lice, mi ćemo i dalje biti tu za vas i uz vas. U svakom trenutku. Dok god dišemo. Ako vam je potreban prevoz kući nakon lude zabave, savjet u vezi s momcima, pomoć oko odabira nove haljine ili samo rame za plakanje, mi smo tu.

Izvor: tportal.hr

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti