Ovo je razlog zašto je Diana bila princeza, a Kate Middleton to nikada neće biti

Piše: Redakcija

Iako se udala za princa Williama, Kate Middleton nije dobila titulu princeze. Stoga se svi pitaju kako je to uspjelo Williamovoj majci, princezi Diani. Stručnjaci za britansku kraljevsku porodicu razriješili su sve nesporazume

Majka prinčeva Williama i Harryja bila je najpoznatija kao princeza Diana, a što je sada uvelo mnogo zbrke u kraljevsku porodico, te se počelo postavljati pitanje zašto je Diana dobila titulu princeze, a Kate Middleton nije, iako se 29. aprila 2011. godine udala za princa Williama.

To ne znači da ona nije dobila kraljevsku titulu. Ustvari, službeno je ona Her Royal Highness The Duchess Of Cambridge, odnosno Njeno kraljevsko visočanstvo vojvotkinja od Cambridgea, no ipak nije princeza Kate.

Zašto je onda Diana bila princeza? Kako tvrde stručnjaci za kraljevsku porodicu, službeno Diana nikada nije dobila tu titulu, već je udajom za princa Charlesa 29. jula 1981. godine postala Her Royal Highness The Princess Of Wales, odnosno Njeno kraljevsko visočanstvo princeza od Walesa ili, ukratko, Diana, princeza od Walesa.

Kratko rečeno, Diana, djevojački Lady Diana Frances Spencer, u svojoj je službenoj tituli imala dio s ‘princezom’, no formalno ona nije bila princeza jer bi u tom slučaju, baš kao kod princeze Charlotte, titula bila ispred njenog imena, a ne iza. Uprkos svemu, javnost ju je isključivo zvala princezom Dianom, iako to formalno nije bila.

Princ William rođen je kao His Royal Highness Prince William Of Wales i titulu princa stekao je rođenjem, a kraljica ga je na dan njegovog vjenčanja prozvala vojvodom od Cambridgea. Upravo zbog toga i Kate Middleton ima titulu vojvotkinje, a ne princeze.

Ako sve stavimo na papir, daje se zaključiti da je Diana indirektno postala princeza vjenčanjem, a jedini drugi način da se ta titula službeno dobije je rođenjem, baš kako ju je dobila malena Charlotte. No ako princ Harry i Meghan Markle budu imali djecu, ona neće automatski dobiti titule princa i princeze jer za njih važi drugo kraljevsko pravilo.

Njihova djeca dobit će titulu lord ili lady uz prezime Mountbatten-Windsor od porodice princa Philipa. Godine 1960. kraljica je donijela zakon da djeca direktnih prijestolonasljednika dobivaju titulu princeze i princa, ali i da moraju biti potomci po muškoj lozi, ne ženskoj. Stoga u slučaju Zare i Petera Phillipsa to nije tako. Budući da su oni djeca princeze Anne, nemaju kraljevske titule, dok ih imaju djeca Charlesa, Edwarda i Andrewa.

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti