Neki od kraljevskih protokola potpuno zanemareni

Piše: Redakcija

Jučer su svi sa oduševljenjem dočekali vijest o prinovi u kraljevskoj porodici. Kao i u svim drugim prilikama, britanska kraljevska porodica za rođenje svih članova ima posebna pravila koja bi trebalo da se poštuju, ali se neka od njih unazad nekoliko godina ne poštuju.

Prvo pravilo je da kraljica mora prva da sazna vijest o rođenju, prije nego se ona pročuje u javnosti. To se nije dogodilo prije četiri godine kada je rođen prvi sin princa Wiliama i vojvotkinje Kate Middleton. Vijest o rođenju sina prvo su objavili na društvenoj mreži Twitter. Potom je, kako se navodi, princ William pozvao kraljicu Elizabeth i putem kriptovanog telefona javio joj da je postao otac, da je dobio sina. Drugo pravilo je da gradski glasnik vijest širi dalje po gradu, što je ispoštovano. Ovo pravilo sačuvano je iz vremena kada je imalo smisla jer dio stanovnika nekada nije znao ni da čita ni da piše, pa su im novine malo značile. Treće pravilo je da se potomci kraljevske porodice rađaju u kući, odnosno svu svoju djecu kraljica Elizabeth je rodila u Bakingamskoj palati.

To pravilo je prvo prekršila princeza Diana kada je svoje sinove, prinčeve Williama i Harryja rodila u privatnom krilu londonske bolnice, u porodilištu u kojem se porađala i Kate. Još jedno od pravila kraljevske porodice je prekršeno prisustvom Williama na porođaju. Po pravilu, očevi ne bi smjeli da prisustvuju tom činu, jer se smatra da je to isključivo ženski “posao”.

1. Trudnoće u kraljevskim porodicama se obično objavljuju u 12. sedmici

2. Objave o rođenju se štampaju i kače na stubove izvan Bakingemske palate

3. Kraljevska djeca nemaju prezimena

4. Prvo zvanično pojavljivanje kraljevske bebe je na krštenju

5. Kraljevske bebe moraju biti prijavljene u općini

6. Kraljevska djeca uglavnom imaju šest kumova

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti