Žena pilot spustila avion poslije eksplozije motora

Piše: Redakcija
Žena pilot koja je bezbjedno spustila avion kome je eksplodirao motor u Philadelphiji, prethodno je stekla veliko iskustvo u američkoj mornarici.

Avion američke kompanije „Southwest Airlines“ na letu iz New Yorka za Dallas, prinudno je u utorak sletio na filadelfijski aerodrom pošto mu je eksplodirao lijevi motor, a dijelovi su oštetili neke prozore i usmrtili jednog putnika.

Themis Joe Sulc (56) je nakon što je motor eksplodirao, bila prisiljena da što prije prinudno spusti avion na međunarodni aerodrom u Philadelphiji, prenosi Reuters.

Kako se navodi, Sulc, koja je bila jedna od prvih žena pilota u američkoj mornarici, smireno je javila kontrolorima vazdušnog saobraćaja da je otpao dio njenog aviona i da će joj na pisti biti potrebna ambulantna kola.

Većina od 144 putnika u avionu pohvalila ju je na društvenim mrežama, zvaničnici su rekli da je osoblje aviona uradilo ono za šta je bilo istrenirano, navodeći da su imali slične vežbe.

Mediji navode da je Sulcova željela da ostvari karijeru u avijaciji još u srednjoj školi, ali da je odbijena jer joj je rečeno da ne primaju djevojke.

Studirala je medicinu, ali nije izgubila želju za letenjem, pa se prijavila u mornaričke vazdušne snage.

Bila je prva žena pilot aviona „F-18“ i postala je instruktor prije nego što je napustila mornaricu 1993. godine i pridružila se avio-kompaniji „Southwest Airlines“, piše Tanjug.

 

Pročitajte još

U skladu s novom europskom regulativom, nadogradili smo politiku privatnosti i korištenja kolačića. Koristimo kolačiće (cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti stranice i prilagođavanja sustava oglašavanja. Nastavkom pregleda portala slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se Pročitaj više

Politika privatnosti